Baza svih nelegalnih objekata na teritoriji Srbije od danas je dostupna na sajtu ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, a po poslednjim podacima ovih objekata ima više od dva miliona.
Pomoćnica ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture, Darinka Đuran rekla je da je bitno za građane da znaju da će sve ono što je popisano sigurno biti predmet ozakonjenja, jer su građani počeli da gube veru u legalizaciju.
„Sada konačno znaju da je njihov objekat unet u bazu. Naredni korak je da kao ministarstvo unesemo i katastarske parcele za svaki pojedinačni objekat i da na neki način pružimo građanima sigurnost da će se njihovi objekti konačno ozakoniti i dobiti realnu tržišnu cenu.“, navela je Đuran.

Ona je rekla da je od 16. janura kada je krenula akcija ozakonjenja, nakon što efekti Zakona o ozakonjenju nisu bili najbolji, ministarstvo za 50 dana uspelo da popiše 1,6 miliona nelegalno izgrađenih objekata.
„Tada smo rekli da je to prva faza, a to je da svim građanima omogućimo da se popišu njihovi nelegalni objekti. Druga faza je ova, da objavimo bazu gde će tačno da vide koliko ima porodičnih, stambenih, proizvodnih, komercijalnih i ekonomskih objekata u svakoj opštini i gradu i sada kreće naredna faza, donošenje rešenja građevinskih inspektora, što je uslov da jedan objekat uđe u proces ozakonjenja“, navela je Đuran.
Zamenica ministarke je rekla da je ova godina u znaku ozakonjenja i da su vršene određene projekcije koliko država treba da prihoduje samo od taksi koja se naplaćuje od ozakonjenja.
„Ministarstvo je uvelo minimalne cene od 5.000 dinara za ozakonjenje stambenog objekta, ali je jako značajno ako kažemo da će se u budžet sliti preko 26 milijardi dinara po osnovu uplaćenih taksi, što su minimalni iznosi. U ovom trenutku nema preciznih cifri, ali ono što znamo je da je do sada uplaćeno 1,2 milijarde dinara u budžet Srbije. Tu mislimo na jedinice lokalnih samouprava koje smo podsetili više puta, ovaj proces neće stati i to je nešto na čemu insistiramo“, istakla je Đuran.
Ona je dodala da od naplaćenih taksi može da se ulaže u razvoj komunalne infrastrukture.
Đuran je istakla da je od početka procesa ozakonjenja u Srbiji doneto svega 30.000 rešenja o ozakonjenju, dok je sada taj broj više nego udvostručen, jer ima više od 86.000 donetih rešenja o ozakonjenju.
„U odnosu na sve ranije donete zakone o legalizaciji doneto je ukupno 150.000 rešenja, a samo za ovih par meseci više od 80.000 to vam govori koliko je ovo ministarstvo uradilo i koliko je odlučno da ozakonjenje konačno reši kako nije bilo rešeno 30 godina unazad“, kazala je Đuran.
Ona je dodala da je po urađenoj analizi najviše nelegalnih objekata stambenog karaktera kojih ima miliona od ukupno dva miliona nelegalnih građevina.
„Stambenih, porodičnih objekata koje treba ozakoniti je najviše u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu, Čačku i Leskovcu. Upravo njima ćemo pružiti veliku pomoć, jer želimo da građanima koji žive u tim objektima omogućimo da se upišu u katastar“, rekla je Đuran.
Ona je dodala da će najveće koristi od ove baze imati upravo građani.
„Koristi od baze će imati najviše građani koji su nam pored investitora uvek prva smernica u ozakonjenju, oni će dobiti ozakonjene objekte koji će imati tržišnu cenu i kao takvi će biti upisani u list nepokretnosti. To je značajno za vlasnike objekata, njihove naslednike i potomke, ali i za svaku jedinicu lokalne samouprave da konačno okončamo svojinsku transformaciju“, navela je Đuran.
Ona je dodala da ministarstvo ima nameru da ovo pitanje reši u naredne tri godine.
„Prva i druga faza su gotovo uspešno okončane, a sve jedinice lokalne samouprave mogu već sutra da nas očekuju u odeljenjima za urbanizam, jer imamo cilj da se ovaj proces okonča za tri godine“, zaključila je Đuran.

 

Izvor: studiob.rs