За примену Закона о спречавању насиља у породици обуке пролазе полицајци, судије и тужиоци. До 1. јуна, када закон ступа на снагу, требало би да науче како да препознају насиље и донесу заједничку одлуку у интересу жртве. У том ланцу су и центри за социјални рад који програме о насиљу похађају од 2012. године.

По пријави насиља у породици на терен излази полиција. Пред њом је нимало лак задатак – да процени оправданост сваког позива у помоћ. Како да препозна знаке насиља за сада учи 410 полицајаца из 27 управа.

„Полицијску службеници су у обавези да пролазе специјализовану обуку која се тренутно спроводи на Криминалистичко-полицијској академији по програму који је донела Правосудне академије“, наводи полицијска саветница Јасмина Пухача.

На тој обуци полицајци се припремају и за нова овлашћења. Веће надлежности даје им нова пракса којом жртва насиља остаје у породичном дому, а полиција је дужна да то обезбеди.

„Једна од хитних мера је привремено исељење насилног члана породице из стана, односно његово привремено удаљење на 48 сати, а друга хитна мера је забрана комуникације и прилажења жртви“, истиче Пухача.

Више времена да се опорави, али и осамостали, жртви може дати суд на предлог тужиоца. Хитна мера продужава се још 30 дана, а уколико је насилник прекрши – чека га казна од 60 дана затвора. За та овлашћења спрема се више од 400 судија и тужилаца. Спремају се и да у случају насиља делују заједно са полицијом и центрима за социјални рад.

„Овај закон на неки начин поставља обавезу ова три система да се повежу и заједнички реагују, јер ниједан систем ма колико био моћан не може ништа сам да уради без сарадње и интеракције са другим системом“, каже Драган Вулевић из Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

Бољем резултату у борби против насиља требало би да помогне искуство социјалних радника који интензивне обуке о насиљу похађају последњих пет година. Ове године у породичном насиљу убијено је девет жена и једно дете. Само Саветовалиште против насиља у породици примило је више од 1.000 позива.

Извор: сајт rts.rs