Uvećanje osnovnog koeficijenta

Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o carinskoj službi kojim se reguliše pravo na uvećanje osnovnog koeficijenta za obračun plata za 20 odsto, mlađim carinskim nadzornicima, carinskim nadzornicima, mlađim carinskim pregledačima i carinskim pregledačima, kao i carinskim službenicima sa ovlašćenjem za nošenje i upotrebu oružja, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.To su, kako se navodi, carinski službenici koji rade na graničnim prelazima, robnim ispostavama i u kontrolnim službama, pod posebnim uslovima rada i čiji je posao po prirodi rizičan po bezbednost i zdravlje.

 „Na uvećanje koeficijenta imaju pravo oni službenici koji rade u smenama, subotom, nedeljom i praznicima, i koji su izloženi svim vremenskim uslovima zbog rada na otvorenom, toksičnim izduvnim gasovima, kao i zračenju – ukoliko je reč o službenicima koji kontrolišu rad carinskih mobilnih skenera“, navedeno je u saopštenju.

Usaglašenost s Carinskim zakonom EU

Novim Carinskim zakonom koji su, kako je saopšteno, poslanici Skupštine Srbije usvojili danas „postignut je izuzetno visok nivo usaglašenosti sa novim Carinskim zakonom EU, što je veoma važno za pregovaračko Poglavlje 29 – Carinska unija“.

Komunikacija carina i privatnog sektora

Ključna izmena Carinskog zakona se, kako se navodi, odnosi na komunikaciju između carine i privatnog sektora, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem.

Automatizacija carinskog postupka

Dodaje se da se automatizacijom carinskih postupaka smanjuju troškovi poslovanja, što doprinosi većoj konkurentnosti preduzeća.

Novi rokovi u privremenom smeštaju robe

Novina tog zakona je i što se rok u kome roba može da bude u privremenom smeštaju povećava sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od deset godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.

Izvor: sajt Novosti
Naslov: Redakcija