Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji („Sl. glasnik RS“, br. 96/2021), kojim se uvodi prelazni period od 1. novembra do 30. aprila u kojem će obveznici biti dužni da pređu na novi način fiskalizacije. Ministarstvo privrede prethodno je raspisalo javni poziv za subvencije, tako da je sve spremno za postepeni prelazak na novi sistem rada.

Svi obveznici dobiće od države po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Država će sve to subvencionisati, a zainteresovani za subvencije mogu da se prijave elektronski, preko portala Poreske uprave ePorezi, od 15. oktobra ove do 31. januara naredne godine.

Obveznik fiskalizacije za finansijsku podršku može da se prijavi samo jednom tokom trajanja javnog poziva, te je neophodno da pre apliciranja izvrši prijavu svih prodajnih mesta, što takođe može da učini preko portala ePorezi.

Ministar Siniša Mali je naveo da se izašlo u susret privrednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade postojeće i novo rešenje, od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.

– Privrednici su tražili prelazni period od šest meseci i dobili su ga. Kada su rokovi u pitanju, već 1. oktobra krenula je prijava preko sajta Poreske uprave svih poreskih obveznika da prijave svoja prodajna mesta i do sada 892 poreska obveznika su se prijavila sa 1400 prodajnih mesta – rekao je Mali i pozvao ostale poreske obveznike da se prijave u narednih mesec dana.

On je dodao da nijedan dinar poreske obveznike neće koštati uvođenje novog sistema. Obezbeđeno je šest milijardi dinara, kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja. Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija („Sl. glasnik RS“, br. 95/2021) je usvojena na sednici Vlade i predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalni uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti povećan za 20 odsto.

– Ko želi da iskoristi ove subvencije prijavljivanje će preko sajta Poreske uprave krenuti od 15. oktobra i trajaće do kraja januara – naveo je Mali.

Prema njegovim rečima krenule su i pripreme za elektronske fakture, pa će od 1. januara sledeće godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da izdaju elektronske fakture, a do kraja sledeće godine to će važiti i za sve one koji su u privatnom sektoru, a koji su u sistemu PDV-a.

Izvor: sajt Blic-a, autor S. Lakić
Naslov: Redakcija