Nova pravila o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuju od 1. septembra. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete rekla je za RTS da su jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vesne Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete rekla je da će, po novom pravilniku, u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju da to bude Republika Srpska.

Kako kaže, to se ne smatra inostranstvom, ali je izlazak iz Srbije i do sada nije bilo uobičajeno kada su u pitanju osnovci.

Cilj i svrha ekskurzije i za velike maturante i za osnovce treba da bude potpuno isti – obrazovno-vaspitni cilj mora biti postignut, ističe pomoćnica ministra prosvete.

Kaže da su ekskurzije u nekom trenutku izgubule svoju pravu svrhu i pretorile se, kada se govori o srednjim školama, u jednu vrstu turističkog obilaska i pomalo šopinga.

– Ideja nam je bila da deca upoznaju Srbiju i lepote Srbije i u novom pravilniku smo jasno definisali regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili i određene banje – rekla je Nedeljkovićeva.

Cilj nam je bilo da to prestane i da deca shvate da je Srbija dovoljno lepa i dovoljno velika, kaže ona.

– Podelili smo u ovom trenutku Srbiju na osam regija, uvažili smo geogragrafske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju – podvači pomoćnica ministra.

Stručno uputstvo školama

Ono što je novina jeste da školama sledi stručno uputstvo koje će mnogo detaljnije govoriti o ovim regijama, istakla je Nedeljkovićeva.

– Mi smo u toku leta intenzivno radili, moram da se zahvalim predstavnicima Jute i kolegama iz Ministarstva turizma – dakle, imali smo radnu grupu koja se bavila vrlo ozbiljno regionalizacijom Srbije na način na koji do sada to nije bilo urađeno – istakla je Nedeljkovićeva.

Obavezan referat posle ekskurzije

Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, će biti jasnije u smislu definisanja regija, ali ne samo regija nego i obilazaka kao i jedne obaveze – da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti – Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.

Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli.

Postizanje vaspitnih ciljeva

Prema njenim rečima, ekskurzija je pravo mesto gde se može raditi na postizanju vaspitnih ciljeva i na socijalizaciji dece.

– Vrlo je važno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred parlamnentom, pred Savetom roditelja – kaže ona.

Do sada je bila obeveza da se podnese izveštaj Savetu roditelja o destinaciji, ali nekada je u praksi to živelo, a nekada ne, pojašnjava Nedeljkovićeva.

– Moramo pomenuti da smo u delu pravilnika uputili na novi pravilnik o prevozu dece – rekla je ona, dodajući da je primena odložena da bi prevoznici mogli da postignuono što je neophodno za prevoz.

Obavezan pojas u autobusu

Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje.

Za putovanje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

– Kada dete dajete učitelju, on mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem deteta, kako bi umeo da pravovremeno reaguje, potvrdu izdaje odabrani lekar, sve je kontrolisano i uvid u dokumentaciju ima odeljenski starešina, roditelj i odabrani lekar – zaključila je Nedeljkovićeva.

Novim pravilnikom je strogo zabranjen alkohol za sve učesnike putovanja.

– Vrlo je važno napomenuti da je konzumiranje alkohola i drugih opijata na ekskurzijama strogo zabranjeno i kažnjivo – kaže ona.

– Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno je upoznavanje učenika oko zabrane konzumiranja alkohola, a ukor će moći da se dobije i na ekskurziji – poručuje i ministar.

Cene i dalje paprene

Ono što, međutim, nije precizirano jesu cene ekskurzija, na koje roditelji imaju mnogo primedbi i smatraju da su često nerazumno visoke. Nemali je broj onih koji misle da u formiranju cene ima zloupotreba i „dilova“. I dalje će jednodnevne izlete morati da plaćaju i do 3.000 dinara, rekreativnu nastavu do 25.000, a ekskurzije u inostranstvo i do 500 evra.

Na pitanje „Novosti“ zbog čega pravilnik ovo nije preciznije regulisao, iz ministarstva prosvete rekli su sledeće:

– Pravilnikom je predviđeno da se do najpovoljnije ponude dođe kroz postupak javnih nabavki kao što je to slučaj i sa svim ostalim korisnicima budžetskih sredstava. Na sve što je vezano za ekskurzije i nastavu u prirodi, saglasnost mora da da Savet roditelja škole.

Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je ovim povodom da Savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da objave ako je neka cena nerazumna.

– S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene. Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i u nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time. Ako je neka cena nerazumna, uprava škole i Savet roditelja moraće da objasne zašto je nerazumna – rekao je on.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija