Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да нови Закон о општем управном поступку (ЗОУП) поставља на друге основе однос између грађана и државе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да нови Закон о општем управном поступку (ЗОУП) поставља на друге основе однос између грађана и државе.

„Идеја је да нису грађани ту ради државе, а поготово не да буду њени курири, већ је држава ту ради грађана, и у питању је једно партнерство, да се боље комуницира и ради“, указала је она.

Како је нагласила, примена ЗОУП у потпуности ће почети тек следеће године, али доноси промену начина рада.

Као пример, она је навела то што ће управа морати да објављује и чини видљивим свако поступање са грађанима, како би они могли да провере да ли се према њима поступило као према другима.

„Више не могу различити органи да дају различта мишљења о истим ситуацијама. То су велике промене, међутим од 8. јуна ступа на снагу одредба која каже да не сме управа од грађана да тражи податке које већ има код себе у евиденцији“, казала је Удовички.

Према њеним речима, то не значи да ће се сва уверења и све што је потребно за поступке укинути, јер многа уверења и информације о гађанима држава нема.

Како је објаснила, грађани више неће морати да поред личне карте доказују пријаву пребивалишта, извод из матичне књиге рођених, јер су то информације које су већ у личној карти.

„Рецимо, за родитељски додатак неће више бити потребно ништа осим личне карте и саме попуне обрасца, али је код дечијег додатка ситуација мало сложенија, јер треба доказивати да сте запослени, колико зарађујете и слично“, објаснила је Удовички.

Од 8. јуна. указала је, треба очекивати и захтевати од управе да је почела другачије да поступа, промена је велика и неће сви бити спремни за све случајеве, али се очекује да све локалне самоуправе почну да смањују захтеве за „ФТ1П“, који треба да нестане.

Удовички је рекла и да се очекује смањење администрације, начин рада, али и размишљања.

Она је данас у Зрењанину разогаварала са представницима локалних самоуправа Средњобанатског управног округа о ступању на снагу обавезе органа јавне управе да размењују податке из службених евиденција.

Том приликом могло се чути да ће нови ЗОУП донети не само поједностављање процедуре, већ и уштеде, а као пример наведено је да ће трошкови пријаве личног имена детета од 8. јуна коштати око 600 динара, уместо досадашњих 3.402 динара.