Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da novi Zakon o opštem upravnom postupku (ZOUP) postavlja na druge osnove odnos između građana i države

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da novi Zakon o opštem upravnom postupku (ZOUP) postavlja na druge osnove odnos između građana i države.

„Ideja je da nisu građani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi građana, i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi“, ukazala je ona.

Kako je naglasila, primena ZOUP u potpunosti će početi tek sledeće godine, ali donosi promenu načina rada.

Kao primer, ona je navela to što će uprava morati da objavljuje i čini vidljivim svako postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.

„Više ne mogu različiti organi da daju različta mišljenja o istim situacijama. To su velike promene, međutim od 8. juna stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od građana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji“, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, to ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer mnoga uverenja i informacije o gađanima država nema.

Kako je objasnila, građani više neće morati da pored lične karte dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih, jer su to informacije koje su već u ličnoj karti.

„Recimo, za roditeljski dodatak neće više biti potrebno ništa osim lične karte i same popune obrasca, ali je kod dečijeg dodatka situacija malo složenija, jer treba dokazivati da ste zaposleni, koliko zarađujete i slično“, objasnila je Udovički.

Od 8. juna. ukazala je, treba očekivati i zahtevati od uprave da je počela drugačije da postupa, promena je velika i neće svi biti spremni za sve slučajeve, ali se očekuje da sve lokalne samouprave počnu da smanjuju zahteve za „FT1P“, koji treba da nestane.

Udovički je rekla i da se očekuje smanjenje administracije, način rada, ali i razmišljanja.

Ona je danas u Zrenjaninu razogavarala sa predstavnicima lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga o stupanju na snagu obaveze organa javne uprave da razmenjuju podatke iz službenih evidencija.

Tom prilikom moglo se čuti da će novi ZOUP doneti ne samo pojednostavljanje procedure, već i uštede, a kao primer navedeno je da će troškovi prijave ličnog imena deteta od 8. juna koštati oko 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara.