Са новим надлежностима јавни извршитељи добили и нове ценовнике услуга. За дуг до 12.000 динара, накнада је 1.800 уместо 3.000

ОСИМ што су добили нова овлашћења пре два месеца, са ступањем на снагу измењеног Закона о извршењу и обезбеђењу, извршитељи су смањили и тарифе, а први ефекти се већ осећају кроз повећан обим посла. Нова тарифа ступила је на снагу 1. јула и донела бројне измене за које већина грађана не зна. Убудуће се тако неће дешавати да за дуг од 1.700 динара извршитељ наплати награду и трошкове 11.000!

– Извршни и поступак обезбеђења пред јавним извршитељима је појефтињен, што је резултат повећања надлежности јавних извршитеља у спровођењу тих поступака – кажу у Министарству правде.

Тако накнада за припремање, вођење и архивирање предмета за потраживања до 12.000 динара и доношење решења о извршењу код комуналних дугова сада износи 1.800 динара, док је раније ово, без архивирања и доношења решења о извршењу, коштало 3.000. За потраживања између 12.000 и 30.000 динара накнада је фиксирана на 2.640 динара, а по старом правилнику била је 2.940.

Нова тарифа, објашњавају у Министарству, уводи и бројна ограничења. За разлику од пре, сада је максимална накнада за извршитеља лимитирана на 250.000 динара. Такође, накнада за припремање, вођење и архивирање предмета не може износити више од 200 бодова када се извршење спроводи на рачуну извршења буџета (један бод „кошта“ 120 динара).

Лимитирана је и накнада за успешност. Када се извршење спроводи на заради или пензији, као и када се спроводи на рачуну републичког или буџета локалних самоуправа и индиректних буџетских корисника, накнада за успешност спровођења не може износити више од 415 бодова. Максимални износ ове накнаде је два милиона динара.

– Интервенције су биле нужне и код појединачних радњи које извршитељ може посебно да наплати. Раније, уместо да прописује висину тарифирања сваке појединачне радње, правилник је на два места прописивао паушалну награду за рад. Тако је за састављање захтева државном органу за прибављање података о имовини или о идентитету и адреси дужника, извршитељу припада паушална награда највише до 30 бодова (3.600 динара). За ове случајеве није постојао јасан критеријум који би фиксирао ову врсту награде – објашњавају у Министарству.

Извршитељи су, иначе, прошле године захтевали да се укине плаћање такси када траже податке од државних органа, на пример о запослењу дужника од фонда ПИО или од матичних служби или пореских управа. Међутим, Министарство финансија је то одбило, па су и ово наплаћивали од странака.

Нове тарифе највише иду наруку најсиромашнијима, посебно кад су у питању неплаћени дугови за комуналије. Пошто су извршитељи добили могућност да наплате и стара потраживања за струју, воду или грејање, за њих је од кључне важности колико ће им извршитељ узети, јер често немају ни за основни дуг и камате.

НАКНАДА ЗА УСПЕШНОСТ

ЗА потраживања од 30.000 динара раније је било потребно платити извршитељу накнаду за успешност 3.660 динара. Сада, кажу у Министарству правде, та накнада износи 2.880 динара.

Извор: сајт Новости