Sednica Kriznog štaba je održana. Donesene su nove mere radi suzbijanja epidemije. Srbija će do kraja nedelje, uključujući i vikend, biti „zatvorena“.

Od večeras, u 20 časova odnosno 21 čas biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes-centri, bazeni, baloni za sport…

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda. Kako je vikend uobičajeno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

• Trgovinski objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalterska prodaja hrane u restoranima, kao ni šalterska prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Brnabićeva: Podrška zdravstvenim radnicima

„Ovo je pre svega podrška našim zdravstvenim radnicima i celom zdravstvenom sektoru. Ovo je kompromisno rešenje zato što su opštre mere, ali u ovom trenutku su na snazi pet dana, iako je medicinski deo tražio da budu najmanje 14 dana. Da li će se od ponedeljka produžiti, zavisi opet od svih nas. Ja apelujem na maksimalnu disciplinu i razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Navela je i da će biti razgovora sa svma onima koji su u privredi ugroženi ovim merama – ugostiteljima, muzičarima, fotografima…

„Juče sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o tome kako će ove mere uticati na privredu i na mlade ljude“, kazala je Brnabićeva. „Imali smo sa ministrom finansija Sinišom Malim sastanak oko dodatne podrške svim onima koji trpe zbog ovoga. Ne mogu ništa da obećam, osim da ćemo se truditi da im dodatno pomognemo da prežive sve ovo i da dočekamo da masovna vakcinacija počne da daje rezultate i da onda nekako izađemo iz svega ovoga“, dodala je premijerka Srbije.

Matić: Posle nedelje ćemo se sastati ponovo

Ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanu Matić je posle sednice Kriznog štaba ugostila Televizija Prva.

„Dogovoreno je da sve sve aktivnosti koje se odnose na ugostiteljstvo, kulturne manifestacije i sportske aktivnosti do nedelje obustave. Samo će raditi prehrambene radnje, apoteke i pumpe. Posle nedelje ćemo se ponovo sastati i videti da li će biti neophodno da se ovakve mere nastave, pooštre, ili, nadamo se, ublaže“, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija