Predsednik Vučić je kazao da se Srbija suočava sa neverovatnim izazovima kao i druge zemlje u Evropi, te da u skladu sa tim i činjenicama da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu da smanjimo ugroženost za naše stanovništvo.

„Od sutra ujutru od 10 časova apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina“, rekao je on.

Kako je kazao, najveća žarišta su Beograd, Kikinda i Niš, a nešto manje Čačak.

„Organizovaćemo lokalne samouprave svuda gde je to moguće, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko maldih ljudi od 25 do 26 godina“, kazao je on.

Pojasnio je da na ulicu mogu da izađu oni koji rade treću smenu.

Vučić je rekao da će biti otvorene prodavnice i supermarketi nedeljom ujutru od 4 do 7 pod posebnim pravilima, gde će svi dobiti maske i razmak između njih.

„Time garantujemo da niko ne može da ostane gladan i bez potrebština za život. Od sutra od 20 sati do 5 ujutru zabrana kreatanja svim licima“, rekao je on.

Predsednik je zamolio građane da razumeju rigorozne mere

„Vojska Srbije će preuzeti sve granične prelaze i migrantske centre i bolnice, i mora da bude naoružana jer mora da zaštiti lekare“, pojasnio je Vučić. On je pojasnio da će roditelji koji nemaju način da rade i čuvaju decu imati posebnu povlasticu.

„Majke dece do 12 godina će imati punu platu i mogu da ostanu uz svoju decu“, rekao je on.

Što se tiče mere zabrane kretanja, on je kazao da že kafići raditi, ali da je mera propisana tako da razmak među gostima mora da bude dovoljan.

Prema 1.763 osobe koje bi trebalo da budu u izloaciji nisu pronađene kod kuće.

Kazao je da je Narodna banka Srbije stavila moratorijum na kamate za plaćanje računa u februaru, martu, pa i u aprilu.

Vučić je rekao da „ništa drugo ne jedemo, već samo hleb imaćemo ga dovoljno“.

„U ovom trenutku imamo milion tona pšenice, ukupne zalihe u robnim rezervama su ogromne. Sve što se tiče hrane imamo više nego dovoljno“, rekao je Vučić.

On je podsetio da će od 1. aprila plate zaposlenima u zdravstvu biti povećane za 10 odsto.

„U javnom sektoru niko neće dobiti otkaz, a plate neće padati uopšte”, istakao je on.

Dodao je da će za koji dan biti ukinut prevoz, a da će za radnike biti organizovan odlazak na posao.

„Želim da zahvalim zatvorenicima koji prave maske. Dobrovoljno su pristali i to zaista dobro rade. Hvala im na tome“, kazao je Vučić.

On je zahvalio Kini na pomoći i kazao da je razgovarao sa predstavnicima te države.

„Imali smo izvanredne razgovore večeras, želim da kažem da je moje obraćanje od pre dve večeri naišlo na veliku pažnju. Mnoge kineske kompanije su nam se javile da nam pomognu. Oni nama šalju veliku pomoć, ja ne mogu da kažem tačno, takav je dogovor. Šalju nam svoje stručnjake“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima u četvrtak stižu kineski eksperti, a on će ih sačekati na aerodromu.

Vučić je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi nastave preko televizje, a decu pozvao da uče.

„Dobićemo, ne mogu da kažem odakle i hiruške maske. Proizvode se u našoj zemlji, imamo tri fabrike, imaćemo i četiri. Što ćemo da kupimo, što da dobijemo preko 30 miliona maski. Jedini problem su dezinfekciona sredstva zbog repromaterijala“, kazao je on.

Predsednik je upozorio da sve zavisi od medicinskih radnika i da Srbija raspolaže sa 6.000 mesta u bonicama za zaražene koronavirusom.

„Sutra u Lajpcigu preuzimamo jedan deo, u Kairu drugi deo respiratora da obezbedimo dodatne količine. Ne želim da objašnjavam kako. U subotu očekujem najveću novu količinu kliničkih respiratora“, rekao je Vučić.

On je kazao da neće biti ograničenja korišćenja društvenih mreža, sem onoga što se tiče krivičnih dela, što je inače zakonom zabranjeno.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija