Danas je na snagu stupila naredba ministra zdravlja Zlatibora Lončara doneta radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa u Srbiji.

Zabranjuju se javna okupljanja više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru.

U naredbi se navodi da za vreme dozvoljenog okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru moraju biti primenjene sve preventivne mere koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno-tehničke i higijenske uslove.

Dodaje se da su na javnim mestima na otvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije dozvoljena okupljanja, s tim da rastojanje između prisutnih lica iznosi najmanje jedan metar.

„Na ulazu za publiku, prilikom sportskog događaja kojem je dozvoljeno prisustvo većeg broja lica u smislu stava 1. ove tačke, mora biti istaknuto obaveštenje o maksimalnom broju lica koja mogu da prisustvuju događaju dok ova mera traje“, piše u naredbi koju je ministar zdravlja doneo na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o državnoj upravi a na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Navodi se da te mere traju dok traje opasnost od širenja epidemije koronavirusa.

Dodaje se da stupanjem naredbe na snagu prestaje da važi Naredba o zabrani okupljanja u Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija