Нотари више неће моћи да оверавају уговоре о промету непокретности у изградњи за које не постоје грађевинска дозвола и потврда о пријави радова, сазнаје ексклузивно “Блиц”.

Заменик градоначелника Горан Весић затражио је, према информацијама нашег листа, од Јавнобележничке коморе Србије да се престане са овом праксом све док се не оконча поступак озакоњења објеката у изградњи.

„Позивамо вас да хитно донесете обавезујуће упутство свим јавним бележницима града Београда и Републике Србије да не оверавају уговоре о промету непокретности објеката у изградњи за који инвеститору није издата грађевинска дозвола и потврде о пријави радова и објеката у погледу којих је у току поступак озакоњења док се поступак не оконча“, наводи се у Весићевом писму.

Заменик градоначелника објаснио је за “Блиц” да је реч о кривичном делу и да се такве активности нотара више неће толерисати.

„Бесправна градња је кривично дело. А оверавање нечега проистеклог из тога је такође кривично дело јер јавни бележници злоупотребљавају службени положај, односно несавесно раде у служби. Коришћењем службеног положаја прибављају имовинску корист, наносе штету граду и локалним самоуправама“, објашњава Весић.

Он наводи да је то начин да се заустави бесправна градња. Нотари ће, како објашњава, бити у обавези да упозоре грађане на последице.

„Оно што људи треба да знају јесте да када ви добијете легалну дозволу, ваш пројекат се више пута контролише у Секретаријату за урбанизам, у планској комисији, раде се контроле и онда се зна да је тај пројекат урађен у складу са свим стандардима који код нас важе. Бесправна градња се ради ван свих стандарда“, истиче он.

Весић наглашава да проблем бесправне градње постоји деценијама и да се не може једноставно решити.

„Имамо добру сарадњу са Министарством грађевине и министарком Зораном Михајловић. С тим, међутим, не може да се избори Министарство само, ни град, ни полиција, ни тужилаштво, ни нотари. Ако хоћемо резултат, морамо сви заједно да радимо“, закључује Весић.

Он каже да нећемо бити уређено друштво док постоји бесправна градња јер онај ко бесправно гради, тај не плаћа доприносе за грађевинско земљиште, што значи да осим што вара грађане, поткрада и буџет. А то даље имплицира да када се не плате доприноси, нема вртића, нема путева, канализација, и опет су оштећени сви грађани.

„Замислите да дође инвеститор у неку улицу и оптерети постојећу мрежу грађанима. Кад кренете да градите у улици у којој живи 1.000 људи, неко мора да вам израчуна колико је потребно да се ојача водоводна мрежа или колико је нових паркинг места неопходно. Без тога на штети су осим државе и људи који у насељу већ живе, опада квалитет њиховог живота“, наводи Весић.

Кривичне пријаве за непослушне нотаре

Против сваког јавног бележника који и поред обавезујућег упутства буде оверио уговор о промету непокретности које нису озакоњене, односно које су у изградњи, биће поднете кривичне пријаве.

 

Извор: сајт Блиц-а
Наслов: Редакција