Директорка издавачке куће „Инглиш бук“ (English book) Лиза Браун изјавила је да је највећи проблем за издаваче који увозе књиге у Србију порез на додату вредност (ПДВ).

„Од када је уведен ПДВ то је углавном највећи проблем за издаваће који увозе књиге, јер ви морате да платите ПДВ на уласку књига у земљу. Ви увозите уочи школске године, а у то време још нисте почели да продајете књиге. И то је проблем. Плаћате ПДВ пре него што сте почели да зарадјујете тај новац“, рекла је Лиза Браун за портал Градски биро.

Она је рекла да је ПДВ 10 одсто и да је у неким земљама у окружењу и већи.

„То (10 одсто) и није тако страшно. Може да буде и 20 одсто као и за друге производе. Царине нема, што је једна добра околност. Не могу да се жалим. У неким земљама је ПДВ већи као у Републици Српској 17,5 одсто, али у Енглеској нема ПДВ за књиге“, казала је Лиза Браун.

Лиза Браун рекла је да неки издавачи из Србије штампају књиге у Кини и да им се то исплати, због ниже цене папира.

Управник Царинарнице Београд Жељко Поповић рекао је за портал Градски биро да је стопа царине за увоз уџбеника један одсто и да су услови и потребна документација за све који увозе уџбенике исти и да је једино потребно да постоји решење о одобравању уџбеника Министарства просвете.

„Сагласно наведеним одредбама закона о ПДВ-у и правилника као доказ на основу којег су књиге одобрене као уџбеници а који издаје Министарство просвете, науке и технолошког развоја, то је разлика која треба да се направи  –  књиге и уџбеници. ПДВ је 10 или 20 одсто“, навео је он.

Он је додао да је стопа царињења за уџбенике један одсто или нула одсто ако је потписан споразум о увозу предмета просветног, научног и културног карактера.

„Преференцијална царинска стопа према свим споразумима о слободној трговини је нула одсто. У овај тарифни став не улазе само књиге, већ и радне свеске, брошуре, практикуми. За све то што се сврстава у овај тарифни став је један одсто“, казао је он и додао да такав споразум Србија има са 100 земаља.

Говорећи о увозу уџбеника из Кине, Поповић је рекао да се за робу из те земље спроводи царински поступак и да је царинска стопа један одсто, као и да је Кина потписница споразума о слободној трговини.

Коментаришући наводе да су често царина и порез већи од вредности увезених уџбеника, Поповић је рекао да то не може бити.

„Царина је један одсто, а ПДВ може да буде 10 и 20 одсто. У једном случају то је око 11 одсто, а у другом око 21 одсто вредности робе. Тако да царина и порез никако не могу да буду већи од вредности робе“, казао је Поповић.

Он је додао да има доста недоумица око плаћања ПДВ и да често долази до неспоразума са увозницима, а увозницима уџбеника који су прописани планом и програмом за основно, средње и високо образовање препоручио је да се обрате Министарста бих препоручио свима који увозе уџбенике а уџбеници су прописани планом и програмом за основно, средње и виско образовање да се обрате Министраству просвете и да траже решење о одобравању уџбеника. У случају да добију решење о одобравању уџбеника приликом увоза робе по закону о ПДВ плаћали би мању стопу ПДВ а то је од 10 одсто“, казао је Поповић.

На питање колико траје процедура царињења приликом увоза, Поповић је рекао да је процедура „врло кратка, ако су испуњени сви услови“.

„Ако су поднети сви документи који су потребни приликом увозног царињења, ако је то све у реду процедура оцарињења је врло кратка. Потребно је само изаћи на преглед робе утврдити да ли је чињенично стање то, да се сравни комадно и то врло кратко траје“, навео је Поповић.

Поповић је казао да се у случају да правно лице за своје запослене наручује неке књиге за едукацију својих запослених, на пример преко интернета треба да спроведе редован царински поступак увоза робе.

Извор: сајт Управе царина