Konstitutivna sednica 12. saziva Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, a pred poslanicima će se na dnevnom redu naći izbor predsednika, genaralnog sekretara i radnih tela parlamenta.

Zakazana je za 10 sati i njome praktično započinje proces nakog koga će biti formirana nova Vlada Srbije. Do izbora predsednika, kao i pre nešto više od dva meseca, sednicom će predsedavati najstarija narodna poslanica u ovom sazivu, Smilja Tišma, koja dolazi iz redova SPS-a. Njoj će pomagati najmlađi poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Dosadašnju predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković na ovoj funkciji će, kako je Aleksandar Vučić saopštio u utorak, naslediti odlazeći šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Biće mnogo posla za njega kao predsednika. Verujem da ćemo u tom parlamentu, koji će morati stalno da zaseda, mnogo važnih zakona treba da donesemo – rekao je Vučić.

Nakon što poslanici budu izabrali Dačića, preći će na narednu tačku dnevnog reda u postupku formiranja skupštinskog rukovodstva, izbor šest potpredsednika koje predlažu poslaničke grupe.

Generalni sekretar i potpredsednici

Poslanička grupa Srpske napredne stranke na ove funkcije će, kako se pominjalo u javnosti, delegirati Vladimira Orlića i Sandru Božić, dok će popredsednik Skupštine ispred koalicije SPS-JS biti članica poslaničke grupše Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Po izboru potpredsednika poslanici će preći na glasanje o generalnom sekretaru Skupštine. Na ovu funkciju će, saznaje „Blic“, biti izabran jedan od najbližih saradnika Ivice Dačića, Veljko Odalović. On je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je, takođe, bio generalni sekretar.

Skupštinska tela i Zakon o Vladi

Naredna tačka dnevnog reda ticaće se usvajanja predloga članova skupštinskih radnih tela koje su sve poslaničke grupe bile u obavezi da dostave skupštinskoj administraciji.

Uslediće i nova sednica na kojoj bi trebalo da se nađe predlog Zakona o Vladi, a posle Predsedništva SN, najavljenog za nedelju trebalo bi da bude poznato i ko su novi ministri.

Kako je predsednik Srbije juče najavio, Vlada, čiji će mandat biti oročen na nešto više od godinu i po dana, trebalo bi da due izabrana u sredu.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija