Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o metrou i gradskoj železnici.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je nedavno da će radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, a u sklopu projekta izgradnje metroa u Beogradu, početi u novembru 2021.godine.

Predviđeno je da prva linija metroa bude završena do 2028. godine, dok je planirani rok završetka celog projekta predviđen do 2033. godine.

Metro će se graditi po modelu metroa u Parizu i biće potpuno automatizovan.

Prva metro linija će povezivati Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun, dok se za treću liniju radi idejno rešenje.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.

Takođe, izglasali su i izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Momirović je u raspravi rekao da se u Srbiji gradi trenutno 7.000 stanova za “bezbednjake”.

On je dodao da je u Vranju završeno 200 stanova, u Kraljevu i Kragujevcu će u narednih mesec dana biti useljeno oko 400 ljudi, a do kraja godine bi trebalo u Sremskoj Mitrovici da se završu 190 stanova i u Nišu još 190.

“Sledeće godine treba da se završi u Vranju 300 stanova, u Kraljevu 747, u Kragujevcu još 756, u Novom Sadu još 1.424, a u Beogradu hoš 1.000 stanova”, rekao je Momirović.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji je takođe usvojen, njime uvodi registar izdatih brodarskih knjižica, kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, a sve u cilju bezbednosti plovidbe.

Potvrđivanjem Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima unapređuje se razvoj međunarodnog prevoza u Evropi i olakšava njegova organizacija i obavljanje, olakšava saradnja u turizmu, ostvaruje liberalizacija prevoza i poboljšava bezbednost saobraćaja na putevima.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija