Naslovna Pravo Narodna skupština usvojila izmene i dopune Zakona o kulturi

Narodna skupština usvojila izmene i dopune Zakona o kulturi

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 6.5.2021. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi koje omogućavaju slobodnim umetnicima bolji status i efikasniji rad Nacionalnog saveta za kulturu.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je u skupštinskoj raspravi da je izmenama i dopunama propisana obaveza lokalnih samouprava da samostalnim umetnicima moraju da uplaćuju doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdrastveno osiguranje.

Ona je objasnila da je u postojećem Zakonu o kulturi navedeno da lokalne samouprave mogu, a ne i da moraju, da uplate doprinose, ocenivši takvu definiciju kao anomaliju.

Gojković je, govoreći o izboru članova Nacionanog saveta za kulturu, izrazila uverenje da republičke ustanove kulture, koje će predlagati članove ovog tela, imaju razvijenu svest da oni kao predlagači ne treba da predlažu sami sebe ili svoje zaposlene, već da je tendencija izmena i dopuna da predlažu najbolje iz matičnih kuća koje pokrivaju.

Prema njenim rečima, njihovi predlozi govoriće o zrelosti ustanova i da li su sa razlogom ovim izmenama dobile mogućnost, pa i privilegiju, da baš one predlože ljude iz pozorišne, filmske, muzičke umetnosti u Nacionalni savet.

Ona je navela da su prema izmenama ovog zakona predviđeni relevantni predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu, kao što su Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, kao i da dva člana predlaže SANU, jednog člana Matica srpska i dva člana Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija