Naslovna Finansije Narodna skupština raspravlja o setu ekonomskih zakona

Narodna skupština raspravlja o setu ekonomskih zakona

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas u parlamentu set od četiri ekonomska zakona, kojima se, između ostalog, definiše pitanje isplate 20 evra u decembru za punoletne građane Srbije i predviđa uvođenje tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije.

Mali je, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2, objasnio da je ovim dokumentom definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

Ministar je rekao da se za pomoć od 20 evra mogu prijaviti svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila ove godine, dodavši da je za njih otvorena mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra.

On je istakao da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Prema njegovim rečima, i ova pomoć je deo velikog paketa od osam milijardi evra namenjenih građanima i privredi i predstavlja samu završnicu trećeg paketa mera.

Mali je podsetio na to da je u maju svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra, zatim da je svaki vakcinisani građanin dobio 3.000 dinara, a penzioneri su dodatno 22. septembra dobili 50 evra.

On je predočio da je isplaćeno i 60 evra za sve nezaposlene, kao i tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i velika preduzeća.

Dodatno su isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike i još dve pune minimalne zarade za sve koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Mali, uz napomenu da je u planu da se u februaru ili martu isplati dodatnih 20.000 dinara za penzionere.

Naše javne finansije su stabilne, novca imamo, a sva obećanja koja smo dali ispunjavamo u dan i dinar, poručio je ministar.

On je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji naveo da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje.

Taj novi sistem donosi velike koristi za našu privredu jer više neće imati troškove defiskalizacije fiskalnih kasa, obavezu čuvanja papirnih traka, niti godišnjih servisa, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, velika prednost ovog zakona jeste da će on povećati efikasnost rada Poreske uprave, smanjiće nelojalnu konurenciju svima onima koji plaćaju poreze i tako doprineti njihovom uspešnom poslovanju.

Novi sistem je fleksibilniji, otvara tržište kada su u pitanju fiskalni uređaji, korisnici mogu da koriste mobilne telefone, tablete i ide se u korak sa digitalizacijom i modernom tehnologijom, naveo je ministar i dodao da je reč o ključnom zakonu za borbu protiv sive ekonomije.

Ministar je rekao da se izašlo u susret privrednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade postojeće i novo rešenje, od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.

Istovremeno, on je rekao da je preko sajta Poreske uprave 1. oktobra počela prijava svih poreskih obveznika i njihovih prodajnih mesta, preciziravši da su se do jutros prijavila 892 poreska obveznika sa 1.400 prodajnih mesta.

Mali je uputio poziv i ostalim poreskim obveznicima da se prijave u narednih mesec dana, naglasivši da uvođenje novog sistema neće ništa koštati poreske obveznike.

On je naveo podatak da je obezbeđeno šest milijardi dinara kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja, podsetivši na to da uredba koju je Vlada usvojila prošle nedelje predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalni uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto.

Mali je naveo da će za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biti povećan za 20 odsto, i dodao da će prijavljivanje za pomenute subvencije preko sajta Poreske uprave početi od 15. oktobra i trajaće do kraja januara.

Prema njegovim rečima, od 1. januara sledeće godine svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da izdaju elektronske fakture, a do kraja sledeće godine to će važiti i za sve one koji su u privatnom sektoru, a u sistemu su PDV-a.

Ministar je predstavio poslanicima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji će omogućiti odlaganje plaćanja kamata svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga Poreskoj upravi.

On je, predstavljajući Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin), naveo da je vrednost ove investicije 89 miliona evra.

Mali je istakao da je reč o propisu koji je veoma važan za nastavak saradnje između Srbije i Mađarske i koji pokazuje koliko smo posvećeni ulaganjima i u putnu i u železničku infrastrukturu.

Po čitavoj Srbiji se, takođe, ubrzano radi, a samo u ovom trenutku gradi se sedam auto-puteva i po tome smo najveće gradilište u Evropi, naglasio je on i dodao da je Ministarstvo finansija promenilo projekciju rasta BDP-a za ovu godinu.

Ministar je ukazao na to da se na osnovu rezultata iz trećeg kvartala ove godine očekuje da umesto stope od 5,6 osto, imamo stopu rasta od sedam odsto.

Srbija će biti među vodeće tri zemlje u Evropi kada je ekonomski rezultat u pitanju. Za građane Srbije je važno da stopa BDP bude što veća da možemo da razgovaramo o većim penzijama i platama i to su teme sa kojima ćemo izaći u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal, rekao je Mali.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija