Министарство правде Србије ради на изменама Закона о парничном поступку (ЗПП) којима ће се омогућити ефикасна примена колективне тужбе потрошача против несавесних пружалаца услуга и продаваца робе.

Колективна заштита потрошача потребна је у случајевима повреде законских права потрошача која су угрожена на исти начин и од стране истог трговца.

Ефикасно је примењива у бројним ситуацијама попут неисправних производа, неправичних уговорних одредби, неизвршених туристичких путовања или заштите приватности података, а према релевантним показатељима већина потрошача одмах би се прикључила свим другима који су оштећени на исти начин и претрпели исту штету.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић је тим поводом рекао да очекује да се измене и допуне ЗПП-а у фази нацрта заврше до краја године.

„Грађани ће имати заштиту од несавесних пружалаца услуга и продаваца робе“, рекао је Бацковић и додао да очекује као и да ће се Министарство правде побринути да то буде ваљано урађено, како би грађани имали бенефите, који су увођењем колективне тужбе у ствари и предвиђени.

Помоћник министра правде је објаснио да је и прошли ЗПП предвидео колективне тужбе потрошача, али да је Уставни суд нашао да та глава није била довољно квалитетно разрађена, те да ће се овога пута то урадити на прави начин, како би колективне тужбе биле примењиве у пракси.

Он је навео да Министарство правде на тој теми сарађује са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, да је задовољан сарадњом, као и да се ту преплићу Поглавље 23, где је ЗПП и Поглавље 28, под које потпада заштита потрошача, наводи се у информацији објављеној на сајту Министарства правде.

Извор: интернет страница РТВ