Највише радника који раде на црно је у пољопривреди, донећемо закон о сезонском раду да боље заштитимо њихова права, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и истакао да је сива економија уперена против права радника, али и привреде у целини.

Министар Вулин је, након потписивања споразума о сарадњи Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Инспектората за рад, рекао да ће такав закон омогућити послодавцима да, без бирократске процедуре, пријаве таквог радника који ће бити осигуран, заштићен и добити све што му по закону припада.

Овај споразум, објаснио је министар Вулин, подразумева бољу координацију државних органа, институцинализовање сарадње која већ постоји у откивању рада на црно, што има за резултат да их послодавци преведу у радни однос.

Према речима министра Вулина, ове године је у 7 000 инспекцијских надзора нађено 2 870 радника на црно, после чега их је 2 580 запослено, што је повећање у односу на годину дана раније.

Министар Вулин је рекао да има случајева када радници не желе да их послодавци приме у радни однос, јер тако губе права која имају као незапослени, као што и послодавци не желе да их приме уз образложење да већ добијају новац јер су на евиденцији НСЗ.

Тиме што су неформално запослени, каже министар, „једу своју будућност“, јер неће имати где да траже пензију за тај период, док истовремено његов послодавац представља нелојалну конкуренцију привредницима који се држе прописа, а цело друштво губи новац намењен за школе, болнице.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић је рекао да се периодично, углавном квартално, проверавају послодавци који су раднике на црно примили за стално и седамдесет одсто је било још у радном односу.

Дешава се да послодавац отпусти радника па га прими поново на црно, рекао је Јоцић и поручио таквим послодавцима – доћи ћемо опет.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је прецизирао да у овом тренутку новчану надокнаду за незапосленост остварује 40 000 лица за шта, каже, месечно издвајамо око милијарду динара.

Сматрамо да велики број људи који користе то право ради у сивој зони, рекао је Мартиновић, наводећи да они који се затекну без формалног уговора о раду губе права која користе као незапослени. 

 

Извор: сајт danas.rs