Najviše radnika koji rade na crno je u poljoprivredi, donećemo zakon o sezonskom radu da bolje zaštitimo njihova prava, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i istakao da je siva ekonomija uperena protiv prava radnika, ali i privrede u celini.

Ministar Vulin je, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Inspektorata za rad, rekao da će takav zakon omogućiti poslodavcima da, bez birokratske procedure, prijave takvog radnika koji će biti osiguran, zaštićen i dobiti sve što mu po zakonu pripada.

Ovaj sporazum, objasnio je ministar Vulin, podrazumeva bolju koordinaciju državnih organa, institucinalizovanje saradnje koja već postoji u otkivanju rada na crno, što ima za rezultat da ih poslodavci prevedu u radni odnos.

Prema rečima ministra Vulina, ove godine je u 7 000 inspekcijskih nadzora nađeno 2 870 radnika na crno, posle čega ih je 2 580 zaposleno, što je povećanje u odnosu na godinu dana ranije.

Ministar Vulin je rekao da ima slučajeva kada radnici ne žele da ih poslodavci prime u radni odnos, jer tako gube prava koja imaju kao nezaposleni, kao što i poslodavci ne žele da ih prime uz obrazloženje da već dobijaju novac jer su na evidenciji NSZ.

Time što su neformalno zaposleni, kaže ministar, „jedu svoju budućnost“, jer neće imati gde da traže penziju za taj period, dok istovremeno njegov poslodavac predstavlja nelojalnu konkurenciju privrednicima koji se drže propisa, a celo društvo gubi novac namenjen za škole, bolnice.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić je rekao da se periodično, uglavnom kvartalno, proveravaju poslodavci koji su radnike na crno primili za stalno i sedamdeset odsto je bilo još u radnom odnosu.

Dešava se da poslodavac otpusti radnika pa ga primi ponovo na crno, rekao je Jocić i poručio takvim poslodavcima – doći ćemo opet.

Direktor NSZ Zoran Martinović je precizirao da u ovom trenutku novčanu nadoknadu za nezaposlenost ostvaruje 40 000 lica za šta, kaže, mesečno izdvajamo oko milijardu dinara.

Smatramo da veliki broj ljudi koji koriste to pravo radi u sivoj zoni, rekao je Martinović, navodeći da oni koji se zateknu bez formalnog ugovora o radu gube prava koja koriste kao nezaposleni. 

 

Izvor: sajt danas.rs