После најновијих избора, београдска адвокатура запала у пат-позицију. Криза може да се реши новим изборима или одлуком Вишег суда

ПРИМОПРЕДАЈА дужности између Слободана Шошкића и Владимира Гајића, који је на скупштини у суботу изабран за новог председника Адвокатске коморе Београда, извршиће се средином ове недеље, после чега ће у седишту АКБ бити пат-позиција – два нова председника, два управна одбора и два завађена крила престоничких бранилаца, која се из канцеларије у канцеларију гледају „преко нишана“.

Један председник, Југослав Тинтор, изабран је на скупштини АКБ, 13. маја, коју друга струја сматра нелегалном и нелегитимном, и чије одлуке је у суботу поништила. Други, Владимир Гајић, изабран је на скупштини 10. јуна, чији легалитет и легитимитет Тинторово крило такође оспорава.

Два су, како сада ствари стоје, начина да вишемесечна криза буде разрешена. Један је да о томе чији су органи легални и легитимни одлучи Виши суд у Београду, који је и до сада решавао спорне ситуације у Комори. Други су – нови избори. Ово је и сугерисао Драган Брајер, један од председничких кандидата на изборима, 10. јуна. Међутим, у последње време све чешће се шушка и о деоби Коморе на две, што браниоци оцењују као катастрофу и потпуни крах адвокатуре.

Без јединства, сматра већина, правни заступници тешко да могу да се изборе за оно до чега им је стало: да не постану услужна делатност, да остану ексклузивни пружаоци бесплатне правне помоћи и да „не испадну“ из Устава.

– Нисмо за то да се Комора формално подели – каже за „Новости“ Југослав Тинтор. – Мислимо да је самозвана скупштина од 10. јуна нелегална, јер је отказана на седници Скупштине АКБ од 24. априла. Легитимитет ипак не могу да јој оспорим због броја од 600 адвоката који су јој присуствовали. Упркос томе што верујемо да ми имамо и легалитет и легитимитет, и Управни одбор и ја спремни смо да, ако неко покрене питање тог легитимитета, њега тестирамо на новим, заједничким изборима.

Тинтор такође тврди да скупштина од суботе није могла да поништи ни његов, ни мандат чланова Управног одбора и дисциплинских органа, јер такве ингеренције има само суд.

– Био је то пропагандни трик. Оно што сада имамо као реалност, то су два управна одбора, где је у једном, нашем, 15 чланова из 15 адвокатских канцеларија, а у другом, „приватном“, пет људи из Гајићеве канцеларије и шест-седам чланова старог УО, као људи Војкана Недића – каже Тинтор.

Гајић одговара да су мандати руководилаца који су изабрани у суботу неприкосновени:

– Код нас је дошло 200 људи више, ја сам добио више гласова него Тинтор, као што је и Јовица Тодоровић као потпредседник добио више гласова од њиховог потпредседника. Тинторов план да на силу преузме АКБ није успео. Нису успели ни да откажу овај скуп у Сава центру, а и рачун Коморе ћу одблокирати чим се заврши примопредаја дужности. Нећемо се цепати у две коморе, јер је то противзаконито.

Како каже Гајић, у наредним данима ће се видети како ће решити проблем „узурпираних просторија“, а први задатак као новог председника биће му консолидација и АКБ, и АКС.

ЗАКАСНЕЛА РЕАКЦИЈА

УВЕК постоји начин да се сазове ванредна скупштина, која би одлучила о организовању нових избора. Али колеге су се тога касно сетиле. Требало је за то да се залажу пре 10. јуна – поручује Гајић.

 

Извор: www.novosti.rs