Мисија ММФ, предвођена Џејмсом Руфом, посетиће Србију од 22. јуна до 4. јула, у циљу седме ревизије аранжмана са Србијом, најавио је данас Себастиан Соса, стални представник ММФ-а у у Србији.

„Мисија це имати два основна задатка. Прво, да спроведе преглед српске економије у складу са чланом IV Уговора о оснивању ММФ-а. Овај преглед је централни елемент мандата ММФ-а у вези са свим његовим земљама чланицама и свеобухватно и дугорочније посматра макроекономска кретања и перспективу, као и економске политике органа власти“ навео је он.

Према његовим речима, у већини земаља, консултације на основу цлана IV се спроводе једном годишње, а у земљама које имају програме које подржава ММФ, као што је Србија, сваке друге године.

Извршни одбор ММФ-а је закључио претходне консултације на основу члана IV са Србијом 23. фебруара 2015, објаснио је он у саопштењу достављеном Танјугу.

Други задатак мисије, како је рекао, ће бити да изврши 7. ревизију програма који Србија спроводи из подршку ММФ-а.

„Као и током претходних ревизија, мисија ће размотрити претходне резултате и реализацију програма и покушати да постигне споразум у вези са политикама у наредном периоду. Успешан завршетак дискусија би омогуцио да Извршни одбор ММФ-а размотри 7. ревизију крајем августа“. Ревизије програма се тренутно споводе сваких пола године. Извршни одбор ММФ-а је завршио претходну ревизију 16. децембра 2016. Године, указао је он.

Соса је нагласио да Мисија планира да, на крају посете, изда завршно саопштење за штампу и одржи конференцију за штампу.

Како се наводи, раст плата и пензија неће бити тема ове контроле, али хоће реформа јавних предузећа.

Соса је додао да, са становишта ММФ-а, ништа не мења чињеница да би Србија требало да добије нову Владу и нову премијерку.

„Са нашег становишта ништа се не мења. Ми очекујемо да наставимо тесну сарадњу са српским званичницима. Наравно, ми смо већ сарађивали са мандатарком, познајемо је и имали смо добру сарадњу са њом. Верујемо и у добру сарадњу са будућом Владом“, истакао је Соса.

Упитан да ли ће раст плата и пензија бити једна од тема предстојеће ревизије, он је рекао да још увек не зна, али да је то више тема за наредну мисију.

„Нисмо о томе разговарали током припрема буџета за 2017. годину. Обично је то тема када се припрема буџет за наредну годину, тако да је још увек рано да говоримо о детаљима, то је ипак тема за наредну мисију“, напоменуо је Соса.

Према његовим речима, реформа јавних предузећа је очигледно приоритет у постојећем програму са Србијом, који подржава ММФ.

„Сматрамо да Србија, уколико жели да оствари потпуни напредак у оном што чини у последње две године, када је реч о макроекономским постигнућима, и уколико жели да заврши реформе – тада реформа јавних предузећа мора да буде јасан приоритет“, истакао је Соса.

Извор: www.rtv.rs