Elektronske matične knjige ima 98,3 odsto opština

Bolnice će prijavljivati matičarima rođenje deteta, razvodi braka upisivaće se u matičnu knjigu na osnovu elektronski dostavljene presude, a podatak o smrti matičarima će takođe dostavljati zdravstvene ustanove za lica preminula u bolnici

Izvod iz matične knjige rođenih – skoro da se podrazumevalo da ovaj dokument, uz napomenu „ne stariji od šest meseci”, morate da donesete na šalter da biste ostvarili neko svoje pravo. To, međutim, više neće biti slučaj. Gotovo sve opštine u Srbiji završile su prepis matičnih knjiga iz papirnog u elektronski oblik, što je bio preduslov da državni organi mogu elektronskim putem da pribavljaju ova dokumenta. Nema više čekanja u redovima za izvode, plaćanja taksi, vraćanja sa šaltera jer vam fali još jedan papir. Kako objašnjava Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave, Zakonom o opštem upravnom postupku omogućeno je da se državni organi povežu i da razmenjuju elektronskim putem izvode iz matičnih knjiga za potrebe određenih postupaka građana. Precizira da je 98,3 odsto opština podatke iz matičnih knjiga prenelo u elektronski oblik. Dakle, u istoriju odlaze i „službena putovanja” po zemlji, da biste, na primer, izvadili krštenicu u gradu u kojem ste rođeni.

– Za preostali mali procenat gde to još nije obavljeno očekujemo da će biti završeno do stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o matičnim knjigama – kaže Marina Dražić.

Svi ovi podaci sada su deo Centralnog registra matičnih knjiga, a kako naglašava naša sagovornica, uvodi se vođenje elektronske evidencije o ličnim stanjima građana.

– Matične knjige vodiće se u elektronskoj formi, što podrazumeva da će se upis u njih vršiti na osnovu elektronski podnetih prijava nadležnih organa. Već imamo projekat „Bebo, dobro došla na svet”, gde bolnice prijavljuju matičarima rođenje deteta, dok su to ranije morali da urade roditelji u opštini. Izmene zakona predviđaju da će se i činjenica smrti upisivati u matične knjige na osnovu elektronski podnete prijave zdravstvene ustanove da je neko lice preminulo. Takođe, razvodi braka upisivaće se na osnovu elektronski dostavljene presude o razvodu – kaže Dražićeva.

Vlada Srbije nedavno je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama i on bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije. Osim što modernizuje način vođenja matičnih knjiga, ovaj zakon predviđa i mogućnost unosa podataka koji do sada nisu mogli biti upisani u matične knjige: podataka o nacionalnoj pripadnosti i podatka o promeni pola.

– Roditelji će pri rođenju deteta moći da zajedno daju izjavu o upisu podatka o nacionalnoj pripadnosti deteta. To će moći da učine i građani stariji od 18 godina na lični zahtev. Naravno, ukoliko to žele, jer to nije obavezno. Novim rešenjem obezbeđeno je da se u matičnu knjigu rođenih upiše i činjenica promene pola, što će otkloniti ranije probleme koje su ovi ljudi imali pri promeni imena ili pribavljanju dokumenata. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa nama propisaće obrazac potvrde na osnovu koje bi matičari znali da je određeno lice izvršilo promenu pola – objašnjava pomoćnica ministra.

Za brojnu srpsku dijasporu važan novitet jeste da će i diplomatsko-konzularna predstavništva od sada voditi matične knjige u elektronskom obliku, da će imati pristup Centralnom registru i zahvaljujući tome moći da izdaju izvode iz matičnih knjiga. Njima je ostavljen rok od godinu dana da stvore tehničke uslove za obavljanje ovog posla, a biće im izdati sertifikati da mogu da rade u Centralnom sistemu matičnih knjiga.

U Srbiji trenutno ima 1.355 matičara i zamenika matičara. Službenicima koji beleže najradosnije i najtužnije trenutke života svakog građanina posvećen je 9. maj, dan kada je 1946. godine donet prvi zakon o matičnim knjigama. Povodom Dana matičara, njih oko 250 danas će na svečanom prijemu pozdraviti resorni ministar Branko Ružić.

Od 1946. godine matične knjige više nisu crkveni već državni dokumenti. Tada su one uzete od crkava i verskih zajednica radi prepisivanja i dan-danas se vraćaju Srpskoj pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, jevrejskoj i islamskoj zajednici, na osnovu sporazuma iz 2010. godine.

– Naše ministarstvo završava posao arhiviranja svih matičnih knjiga starijih od 100 godina. Ostalo je svega dva odsto tih starih knjiga koje nisu arhivirane, reč je o četiri ili pet opština koje rešavaju problem prostora u arhivi, ali očekujemo da i to uskoro bude završeno – kaže Dražićeva.

Izvor: sajt Politike