Необична шала ових дана кружи међу београдским судијама: „Тужиоци, оптужите коначно неког да имамо шта да радимо!“ Иза шале се, како сазнају „Новости“, крије крајње драматична ситуација у свим тужилаштвима у земљи, али и у судовима: због мањка људства, тужилачка истрага је угрожена.

Око 600 заменика јавних тужилаца не може физички да стигне да испуни све обавезе, па све мање оптужења иде пред судије. И она која стигну углавном су лакши предмети, као и споразуми о признању кривице, док се тешки, стари и компликовани одлажу.

Како кажу наши извори, тужиоци, осим писања оптужнице и одласка на рочишта ради њене одбране, као и писања жалби на пресуде, морају да спроводе истрагу, саслушавају окривљене и сведоке, обављају техничке послове… А са овим бројем запослених они то не могу да постигну. У три београдска тужилаштва дешава се да један заменик истовремено ради на 1.000 и више предмета.

Драстичан пад броја оптужења довео је до тога да судије које су имале и по 250 предмета у раду, у кривици, сада имају по 30-50. Како сазнајемо, у Кривичном одељењу највећег суда у земљи, београдског Првог основног, нема више судијских сарадника јер су непотребни, па судије саме пишу пресуде. Такође, пошто имају „вишак времена“, кривичари добијају повремено и предмете из извршне материје!

Државно веће тужилаца већ је расписало конкурс за 12 заменика за Београд, али они неће моћи да буду изабрани док се не формира нова влада. Како незванично сазнајемо, нови сазив ДВТ кренуо је агилно, па је пет чланова овог тела већ затражило ванредну седницу на којој би се расправљало о расписивању конкурса за више од 100 упражњених тужилачких места. То ће, међутим, решити тек мањи део проблема. Колико је Србији тужилаца заиста потребно од када је уведена тужилачка истрага, не зна се, а то би требало да утврди комисија чије се формирање очекује. Тема ванредне седнице биће и средства из буџета, будући да се за тужилачку истрагу сада издваја две трећине мање новца него што је раније издвајано за судове док су радили истрагу. Србија, иначе, има мање тужилаца, а више судија од европског просека.

У Удружењу тужилачких и судијских помоћника верују да ће лоша ситуација ипак бити решена.

– Надамо се да ће нови сазив ДВТ ојачати тужилачку организацију, и материјално, и у људству, и да ће проблеми с којима је суочена тужилачка истрага бити превазиђени – каже Лазар Лазовић из овог удружења.

ПРЕД новим сазивом ДВТ је и избор два заменика републичког јавног тужиоца, два заменика тужиоца за организовани криминал и једног за ратне злочине. Како сазнајемо, један од сигурних кандидата за заменика Загорке Доловац је Миљко Радисављевић, бивши тужилац за организовани криминал.

Извор: сајт Новости