Vlada Republike Srbije usvojila je  na sednici održanoj 29. marta 2018. godine, više predloga izmena zakona i odluka po kojima će građani Srbije, između ostalog, moći međusobno da vrše kupoprodaju digitalnih proizvoda u devizama, i kojima će biti ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju.

Usvojena je i odluka kojom petočlana porodica maloletnog migranta-umetnika iz Avganistana dobija srpsko državljanstvo.

Kako je definisano Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, omogućena je kupoprodaja softvera i ostalih digitalnih proizvoda na Internetu kojim se trguje isključivo putem telekomunikacionih, digitalnih ili informaciono-tehnoloških uređaja.

Uslov je da se plaćanje vrši korišćenjem platne kartice ili elektronskog novca preko pružaoca platnih usluga sa sedištem u Srbiji.

Ovim izmenama građani Srbije više neće morati zbog ovog razloga da osnivaju firme u inostranstvu, već će svoj digitalni biznis moći da vode iz Srbije za klijente iz celog sveta i sa jednom deviznom cenom za sve, bez straha da su u prekršaju ako njihov digitalni proizvod kupi drugi rezident Srbije.

Izmenama zakona omogućen je i priliv donacija iz inostranstva preko stranih servisa elektronskog novca, poput Pejpala (Paypal).

Vlada je danas usvojila i zaključak kojim se organima državne uprave nalaže da pripreme izmene i dopune propisa i akata kojima će biti ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju privrednih subjekata.

Organima državne uprave, organizacijama sa javnim ovlašćenjima i javnim preduzećima, čiji je osnivač Republika Srbija, naloženo je da u roku od 30 dana izmene sopstvene interne akte i obrasce koji propisuju obaveznu primenu pečata u poslovanju.

Ovim se menja praksa obaveznog pečatiranja, koja nije bila zasnovana na zakonu, ali se primenjuje zbog velikog broja donetih propisa.

Sprovođenje reforme kojom se ukida obaveznost upotrebe pečata za poslovne subjekte je u skladu sa programom Vlade Srbije za modernizaciju poslovanja, što će uticati i na dalje unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing business lista).

 

Izvor: sajt Vlade RS