Nošenje maski, odnosno kažnjavanje za kršenje ove mere, moglo bi od sledeće nedelje da bude zakonski regulisano, a izricale bi se mandatne kazne koje će biti novčane, saznaje „Blic“. Takođe, danas je odlučeno i da Arena od ponedeljka ponovo postane kovid bolnica.

Krizni štab na današnjoj sednici razmatrao je i predložiće da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Krizni štab nije razmatrao visinu novčane kazne i to je deo koji bi trebalo da odluči novi skupštinski saziv.

Kazne i za kršenje mere kućne izolacije

Na upravo završenoj sednici razmatrano je i regulisanje kršenja kućne izolacije koje bi takođe moglo da se nađe kao odredba u izmenjenom Zakonu o prekršaju.

Maske će ubuduće biti obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a kao bitna stavka razmatrano je i zakonsko regulisanje broja okupljenih na određenom prostoru. Za sada i dalje je u opticaju da ne može biti više od 30 ljudi.

Mandatne kazne koje bi mogle biti usvojene su zapravo jednokratne kazne koje se izriču na licu mesta. To su praktično kazne koje se izriču i prilikom saobraćajnih prekršaja. Plaćaju se na licu mesta u manjem iznosu ili naknadno u većem.

Arena ponovo kovid bolnica

Osim ovoga, Krizni štab je odlučio i da Beogradska arena ponovo postane kovid bolnica.

– Imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, od ponedeljka Arena biće spremna za prijem pacijenata – najaviila je danas dr Darija Kisić Tepavćević nakon sednice Kriznog štaba.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija