Krizni štab doneo je nove mere popuštanja pa tako ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći svakog dana i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, poslednja bioskopska projekcija može da bude do 23 sata i do tada mogu da rade i blagajne, trafike i kiosci mogu da rade od 00 do 24, rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Kako je navela Kisić Tepavčević, kongresi, poslovni i naučni skupovi mogu da se održavaju sa najviše 200 osoba u zatvorenom prostoru, zatim ukida se besplatni PCR test za naše građane koji putuju u Nemačku.

Oni koji se prijave od 1. juna u ponoć i vakcinišu se u narednih sedam dana, mogu da dobiju pomoć od 3.000 dinara.

Na sednici je analizirana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji.

Prema rečima ministarke sa rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, „bilo kakva potencijalna sankcija“ ne treba građanima da bude razlog za odgovorno ponašanje, odnosno poštovanje epidemioloških mera, prenosi Beta.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba, govoreći o kršenju protivpandemijskih mera na utakmici Crvene Zvezde, rekla novinarima da Srbija nema policije za svakog gradjanina, navodeći da je takvo kršenje mera nedopustivo.

„Kakva može biti gora sankcija za nekog čoveka osim činjenice da se razboli i prenese na one koje najviše vole, i da ta bolest može da se završi fatalno“, rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je kazala da se krajem jeseni i početkom zime očekuju respiratorne infekcije, uključujući i eventualni rast inficiranih korona virusom.

Ministarka je dodala da gradjani Srbije taj period dočekuju sa višim stepenom kolektivnog imuniteta nego prethodne godine, ali da je potrebno vakcinisati se u što većem broju kako bi stepen kolektivnog imuniteta bio još veći.

Kisić Tepavčević je navela da nisu donete odluke o proslavama matura, ali da bi se one mogle očekivati ukoliko se održe u školama i u kontrolisanim uslovima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je ranije da će od Kriznog štaba tražiti da se radno vreme ugostiteljskih objekata produži.

Predstavnici vlasti i članovi Kriznog štaba ranije su najavili da će do potpunog ukidanja mera doći tek kad se 50 odsto stanovništva vakciniše.

Prema poslednjim informacijama, Beograd ima više od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana – 700.000 je prmilo prvu dozu, a revakcinisano je više od 600.000.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 248 novoobolelih od korona virusa i 11 preminulih.

Izvor: sajt Danas-a
Naslov: Redakcija