Ministarka za rad i članica Kriznog štaba Vlade Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je, nakon sednice tog štaba da će postojeće rigoroznije mere ostati na snazi u Srbiji najverovatnije do petka, 18. decembra. Kaže i da je doneta odluka o obaveznom PCR testu za strane državljane koji dolaze u Srbiju.

Mera obaveznog PCR testa za strane državljane važiće od 20. decembra do najverovatnije 10. januara, kazala je Kisić Tepavčević.

„Za naše državljane, znamo da im Ustav garantuje ulazak u zemlju, oni su ovde dobrodošli, i ukoliko nemaju PCR test biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i on se pokaže negativnim“, kazala je ministarka.

Restriktivne mere koje su trenutno na snazi ostaće da važe do petka, 18. decembra, kazala je ministarka.

„Nakon toga ćemo se sastati ponovo i videti da li ćemo doneti neke nove mere“, dodala je.

Prema njenim rečima, dosadašnje mere dale su rezultate.

„Iako su brojevi visoki, vidimo pad broja novozaraženih, povoljnije okolnosti u broju hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih pacijenata. I dalje su ti brojevi visoki, veliko je opterećenje sistema i moramo da uradimo sve što je u našoj moci da smanjimo prenošenje virusa“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, na snazi je epidemiološka mere zabrane rada većine objekata posle 17 sati. To se ne donosi na prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe.

Izvor: sajt N1
Naslov: Redakcija