Krizni štab doneo je odluku da neće biti uveden karantin niti obavezan negativan PCR test za naše državljane koji se vraćaju sa odmora iz Hrvatske i Crne Gore.

Takođe, doneta je odluka da se produžava rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći, a trgovinskih objekata do 23 h.

Biće data preporuka svim roditeljima čija deca su putovala da 10 dana provedu u samoizolaciji, odnosno da ne dolaze u školu, kada ona počne, već da nastavu prate onlajn. To je izjavila dr Darija Kisić Tepavčević agenciji Tanjug.

Ona je rekla i da je doneta izmena i kada je reč o maksimalno dozvoljenom broju osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru, odnosno da se taj broj povećava sa 10 na 30.

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

„Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom“, rekla je Kisić.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ izjavila je da Krizni štab sve mere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

Kisićeva je novinarima, između ostalog, navela i da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

„Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije“, pojasnila je Kisićeva.

U školi su, dodala je, takođe napravljene striktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisićeva.

„Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati“, rekla je ona.

Kisićeva kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

„Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci“, rekla je ona.

Kisićeva kaže i da će se u skladu sa time korigovati mere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbedan. „Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum“, poručila je Kisićeva.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija