Ukoliko odbijete da platite kaznu, na svakih 1.000 dinara kazne čeka vas jedan dan zatvora ili nekoliko dana rada u javnom interesu.

– Dešava se da ljudi radije hoće u zatvor nego da plate kaznu. Ali ne može da se odredi kazna zatvora kraća od tri dana. Sada se češće primenjuje da se neplaćene kazne prebace na rad u javnom interesu, na primer – grabuljanje lišća – objašnjava Boban Milinković, načelnik odeljenja za kontrolu i regulisanja saobraćaja.

Pa tako, ako ste, na primer, skrenuli u jednosmernu ulicu greškom i za to dobili kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a nemate ili nećete da je platite, možete ići u zatvor na 6 do 20 dana.

– Kada neko dobije presudu, a ne plati je, u roku od 15 sana dobije novo rešenje u kom sudija odlučuje da li će kaznu menjati u kaznu zatvorom ili kaznu rada u javnom interesu. Ako se menja na kaznu rada u javnom interesu, što je novina kod nas, taj rad ne može biti kraći od 20 sati, ni duži od 360 dana. 1.000 dinara se računa kao 8 sati rada – kaže Živković.

Na ova dva načina možete izbeći plaćanje kazne, iako ni zatvor ni rad u javnom interesu ne zvuče bajkovito, pa je možda ipak najbolje, prvenstveno radi sigurnosti, a onda radi kazni, da se držite saobraćajnih propisa.

Izvor: sajt srbijadanas.com