Уколико одбијете да платите казну, на сваких 1.000 динара казне чека вас један дан затвора или неколико дана рада у јавном интересу.

– Дешава се да људи радије хоће у затвор него да плате казну. Али не може да се одреди казна затвора краћа од три дана. Сада се чешће примењује да се неплаћене казне пребаце на рад у јавном интересу, на пример – грабуљање лишћа – објашњава Бобан Милинковић, начелник одељења за контролу и регулисања саобраћаја.

Па тако, ако сте, на пример, скренули у једносмерну улицу грешком и за то добили казну од 6.000 до 20.000 динара, а немате или нећете да је платите, можете ићи у затвор на 6 до 20 дана.

– Када неко добије пресуду, а не плати је, у року од 15 сана добије ново решење у ком судија одлучује да ли ће казну мењати у казну затвором или казну рада у јавном интересу. Ако се мења на казну рада у јавном интересу, што је новина код нас, тај рад не може бити краћи од 20 сати, ни дужи од 360 дана. 1.000 динара се рачуна као 8 сати рада – каже Живковић.

На ова два начина можете избећи плаћање казне, иако ни затвор ни рад у јавном интересу не звуче бајковито, па је можда ипак најбоље, првенствено ради сигурности, а онда ради казни, да се држите саобраћајних прописа.

Извор: сајт srbijadanas.com