Oko 115.000 paušalaca u Srbiji u nedoumici je ovih dana kada je u pitanju državna pomoć u vidu tromesečne isplate minimalca.

Naime, prvu minimalnu zaradu iz svog paketa ekonomskih mera država je počela da isplaćuje od 7. maja, a oni se pitaju kako podići ovaj novac i da li je on predmet oporezivanja.

Ono što je važno, a oko čega mnogi nisu bili sigurni – ako ste paušalac, novac sa namenskog računa na koji je leglo nešto više od 30.000 dinara ne možete prebaciti na preduzetnički, već se novac mora prebaciti na lični račun. Šifra plaćanja je 241, a poziv na broj ostavljate prazan.

Poreski stručnjaci navode da se direktna davanja evidentiraju kao oporezivi prihod. Ukoliko ste preduzetnik koji vodi knjige i isplaćuje sebi platu, onda se ovaj minimalac koji stiže od države posmatra na taj način i oporezuje se regularno kao plata.

Ukoliko ste preduzetnik paušalac, porez i doprinose plaćate po poreskom rešenju i nemate dodatna oporezivanja.

Prvi minimalac za više od milion zaposlenih

Minimalac je deo ekonomskih mera koje je Vlada predstavila 1. aprila kao pomoć privredi i građanima pogođenim pandemijom korona virusa. Ovaj drugi set mera odnosi se na direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, ali i na mikro i mala preduzeća u privatnom sektoru.

Naime, preduzeća i preduzetnici koji su se prijavili za ovu vrstu pomoći dobijaće tri meseca novac za minimalne zarade svojih zaposlenih, što bi trebalo da bude podrška kako bi prevazišli trenutnu krizu i zadržali radnike.

Vlada Republike Srbije počela je 7. maja isplatu prve minimalne zarade za zaposlene u preduzećima koja su se prijavila za pomoć u okviru paketa ekonomskih mera. Na račune 232.000 preduzeća uplaćeno je oko 32 milijarde dinara za 1.055.000 zaposlenih.

Izvor: sajt Kamatica
Naslov: Redakcija