Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да ће нови закон о легализацији објеката донети јефтинију и краћу процедуру. Постојаће две опције – озакоњење или рушење, поручује министарка.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је држава донела одлуку да по службеној дужности спроведе легализацију и додаје да је то урађено у јавном интересу Србије.

„Нелегално саграђени објекти угрожавају легалне, а постоји и тренд раста нелегалних објеката. Морамо да подвучемо црту. Многи претходни закони нису донели праве резултате – место мање, било је више нелегалних објеката“, истиче Михајловићева.

Према њеним речима, по новом закону неће бити нових могућности: Могуће је само легализовати објекат или ће бити срушен.

„Осамдесет одсто нелегалних објеката су станови и породични објекти где људи живе“, напомиње министарка грађевинарства.

Како каже, новим законом држава је желела да појефтини и скрати процедуру.

„Нема више хрпе докумената. Они који имају документацију, плаћају фиксну таксу. Друга група људи која није предала ниједан захтев, што је око 700.000 људи, морају да поднесу извештај о затеченом стању и уз то да плате административну таксу“, наглашава Михајловићева.

Према њеним речима, комерцијални објекти чине 20 одсто нелегално саграђених објеката, а они који су већи од 1.000 квадратних метара платиће накнаду и за њих неће бити повластица.

„Закон је јасан – инспекција ће пописати нелегално изграђене објекте. Можете да добијете решење о рушењу, а може да се крене у процедуру. Уколико имате стан у згради и сви се озаконе а ви не желите, плаћаћете већи порез, а то је и кривично дело“, истиче министарка Михајловић.

Како каже, они који имају документа и плате таксу, могу за пет до 10 дана да озаконе свој објекат.

Извор: сајт РТС-а