Грађани ће од 1. јула приликом куповања непокретности – стана, плаца, земљишта, моћи да код јавног бележника укњиже своју некретнину и уведу је у пореску евиденцију на лицу места, без одласка у надлежне службе Катастра и Пореске управе.

Јавни бележници отпочињу електронску доставу исправа које се односе на послове промета на непокретностима, и то надлежној служби за катастар непокретности, Пореској управи и пореским администрацијама локалних самоуправа – општина и градова.

До сада су грађани, након заказане посете канцеларији јавног бележника ради обавезне потврде правног посла, морали непосредно да одлазе на шалтере Пореске управе, општинске или градске управе, као и шалтер надлежне службе катастра непокретности.

Канцеларије јавног бележника преузеле су обавезу да примерке исправа – уговора о купопродаји, уговора о поклону и друго, уместо грађана у електронском облику достављају надлежним службама путем апликације „Промет непокретности“ и тиме је канцеларија јавног бележника постала довољна тачка за приступ грађана у вези са свим обавезама које се односе на оверу уговора о промету непокретност.

Нова апликација за промет непокретности за јавне бележнике – „Промет непокретности“ коју је израдило Министарство правде, користи податке и шифарнике Републичког геодетског завода (РГЗ) и податке о промету непокретности путем веб сервиса аутоматски шаље апликацији е-шалтер.

Поред тога што поједностављује услуге промета непокретности грађанима, нова апликација омогућава државним органима да податке добију истог дана у машински читљивом језику, те се процес аутоматизује и штеди се време на обради предмета у Катастру.

Апликација у потпуности подржава обавезу електронске доставе коју јавни бележници имају од 1. јула, према Закону о поступку уписа у катастар непокретности и водова.

 

Извор: интернет страница Министарства правде