Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, počela je 20. juna i trajaće do 10. jula 2015. godine. Prema rasporedu, prvi okrugli sto o Nacrtu zakona, održaće se u Nišu, 1. jula 2015. godine, Kragujevcu 2. jula, Novom Sadu 6. jula i Beogradu 7. i 8. jula 2015. godine.

Nacrt zakona je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i na portalu e- uprave www.euprava.gov.rs

Predlozi, primedbe i sugestije dostavljaju se Ministarstvu na imejl adresu javna.rasprava@mpn.gov.rs

Razlozi za donošenje izmena i dopuna ovog zakona su nastale promene u društvu, kako na ekonomskom, tako i na socijalnom planu, kao i potreba za poboljšanjem pojedinih rešenja u Zakonu, čija primena dovodi do problema u praksi.Kako ove promene zahtevaju bliže uređivanje sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u skladu sa novonastalim okolnostima i novim uslovima rada, s ciljem približavanja i usklađivanja sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji sa sistemom obrazovanja i vaspitanja Evropske unije i savremenog sveta pristupilo  se izradi novog Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.