Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018) počinje skoro izvesno da se primenjuje od četvrtka, a član Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Neđo Jovanović kaže da nema informaciju da li će biti odložena primena tog Zakonu koju je ranije zatražio Poverenik za informacije od javnog značaja.

Jovanović je Tanjugu kazao da je Zakon prošao redovnu proceduru, a da bi bio odložen, navodi, mora da prođe zakonsku proceduru u Skupštini, dodajući da njegova primena „ne može biti odložena tek tako“.

Naime, nedavno je Poverenik za informacije od javnog znacaja Milan Marinović zatražio u pismu predsednici Skupštine Srbije odlaganje primene tog Zakona do 1. septembra 2020. godine zbog nepripremljenosti da se ona uspešno realizuje.

Marinović kaže za Tanjug da ni on nema informaciju o odlaganju.

„Bio bih srećan da je primena odložena, ne zbog sebe, nego zbog nepripremljenosti za primenu zakona. Nažalost, nemam nikakvih informacija o odlaganju. Ne očekujem da mi dobijemo tu informaciju, već će ona ili biti javno objavljena od strane Skupštine ili nadležnog tela, ili neće biti objavljena. Ako ne bude, ponašamo se kako piše u zakonu – zakon počinje primenu“, rekao je Marinović.

Skupstina Srbije usvojila je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u novembru prošle godine, a njegova primena počinje nakon devet meseci.

Novi Zakon je donet u postupku usklađivanja srpskog zakonodavstva sa regulativom EU, odnosno sa GDPR-om (General Data Protection Regulation) i jednim delom sadrži rešenja predviđena GDPR-om.

Izvor: sajt Dnevnik
Naslov: Redakcija