Komunalni inspektori i komunalni milicajci moći će da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima i na otvorenom, predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako je objavila Radio-televizija Srbije, izmene zakona su već urađene i u četvrtak će se naći pred Vladom, a 10. novembra i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za RTS je rekla da zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

„U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka“, rekao je naveo Stamenković i dodao da gotovo nijedan zahtev nije podnet protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija