Министарство привреде почетком априла формирало је радну групу која ће припремити измене Закона о привредним друштвима. Пред Скупштином би могле да се нађу крајем ове године, а међу главним новинама биће „зелено светло“ за спајање и припајање домаћих фирми са компанијама из иностранства, лако сељење седишта предузећа преко границе, али и увођење досад непознатих форми – европско акционарско друштво и европско економско интересно друштво.

Закон се једним делом мења у складу са захтевима Преговарачког поглавља 6, на путу европских интеграција, али и како би се отклонили проблеми који се срећу у примени његове последње верзије.

– Предвиђа се увођење транснационалног спајања. То значи да ће српско привредно друштво моћи да се споји или припоји неком европском и да се формира ново било у Србији, било у некој европској земљи – најавио је Душан Вучковић, в. д. помоћника министра привреде, на скупу Савета страних инвеститора посвећеном Преговарачком поглављу о праву привредних друштава. – Биће могуће сељење седишта компаније у неку од земаља чланица ЕУ без великих административних препрека.

Када је реч о решавању проблема насталих у годинама примене последњег закона о привредним друштвима – тражиће се начин да мали акционари дођу до веће заштите, али и да се правно реши питање принудне ликвидације предузећа.

– Ићи ће се на заштиту мањинских акционара приликом принудног откупа акција – појаснио је Вучковић. – Дешава се да неко покрене тужбу током тог поступка, поступак се зауставља и наставља се после неколико месеци. Остаје питање важи ли цена од пре неколико месеци или не. То треба да се регулише. 

Извор: сајт Вечерњих новости