Активност на највећем светском финансијском тржишу – Форексу, у последње време расте.

Узроци су политички догађаји као што су британски избори, али и економски, попут одлуке о висини каматних стопа коју је Европска централна банка донела прошли четвртак.

За ову недељу је најављено још неколико састанака челника важних светских централних банака, а сваки од њих би могао узроковати веће помаке курса валуте њихове земље. У среду вече, донесене одлуке ће јавности објавити америчка централна банка, у четвртак швајцарска и британска, а у петак рано ујутро јапанска централна банка.

Британска централна банка

Уз све неизвесности које долазе с Брегзитом, на прошлонедељним изборима је дошло до неочекиваног исхода, што може довести до нових политичких напетости на британској политичкој сцени. Такве ситуације у правилу нису добре за инвестициону климу па постоји вероватноћа да ће доћи до успоравања привредног раста. На темељу тог додатног ризика, британска централна банка ће вероватно још неко време причекати с почетком дизања каматних стопа, што у кратком року може довести до успоравања темпа јачања британске валуте. Већу корекцију ипак не треба очекивати, јер је на садашњем нивоу британска фунта по многим параметрима значајно подцењена.

Јапанска централна банка

Иако је још увек далеко од жељене, стопа инфлације у Јапану лагано почиње да расте. На темељу тога, део банака које активно учествују на валутном тржишту, очекује да би централна банка могла почети да врши симулације утицаја завршетка програма убризгавања новца у финансијски систем. Чак и такав мали корак могао би довести до промене сентимента на тржишту и узроковати талас јачања јапанске валуте, која је у односу на амерички долар тренутно 6% слабија него прошле године у ово време.

Швајцарска централна банка

С обзиром на стајалиште СНБ-а да је франак екстремно прецењен, готово сигурно неће доћи до подизања каматних стопа, што би додатно ојачало швајцарску валуту. Спуштање каматних стопа такође није извесно, будући да се исте већ налазе у негативној територији и на најнижем нивоу у историји. Могуће је да ће СНБ покушати вербално да интервенише, тј. покушати инвеститоре на тржишту да натера да продају ЦХФ, те га на тај начин ослабе.

Америчка централна банка

Тренутно једина од наведених централих банака која је у циклусу подизања каматних стопа. Већина аналитичара и инвеститора на валутном тржишту очекује да ће у среду доћи до новог подизања. Могуће је да ће таква одлука довести до привременог јачања америчког долара, но не треба очекивати ће долар доћи на ниво на којем је био почетком године. Наиме, америчка централна банка је годинама најављивала подизање каматних стопа, на темељу чега је долар ојачао готово 20%, те је по многима тренутно прецењен.

Извор: gdeinvestirati.com