Јулске плате просветарима смањене су грешком, а она се може исправити само изменама одредаба Закона о раду, рекао је у петак бивши министар просвете др Срђан Вербић. Због умањења плата за прошли месец у износу од 1.500 до 3.000 динара просветни синдикати најавили су да ће тужити државу.

Вербић је у петак поручио запосленима у просвети да не треба да троше новац на судске тужбе.

– Начињена је грешка министарстава просвете и финансија и потрудићемо се да ту грешку исправимо пре него што запослени у просвети поднесу тужбе. Реч је о техничкој грешци, а предлог измене Закона о раду, којим ће она бити исправљена, већ је припремљен и чека да дође на седницу Владе – казао је Вербић, на примопредаји дужности у кабинету у Немањиној улици.

Из сектора за финансије Министарства просвете претходно је објашњено да није реч о погрешном обрачуну, већ да је обрачун урађен у складу са измењеним Законом о раду, па је зато износ другачији у односу на јул прошле године.

– Није било смањења плата за јул 2016. Према одредбама Закона о раду, односно Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, запослени има право на накнаду зараде током годишњег одмора у висини просечне зараде у претходних 12 месеци – објашњавају у Министарству просвете. – Када се подели укупан износ остварених примања са часовима рада за тих 12 месеци добија се просечна сатница за период од 12 месеци. Она се множи бројем сати за које запослени одсуствује у једном месецу и то је накнада за тај месец. С обзиром на то да јул месец ове године има 168, а претходне је у јулу број радних сати износио 184, први део јулске плате за запослене који су у овом месецу користили годишњи одмор обрачунат је сагласно томе.

Извор: сајт Новости