Do kraja godine svih 6,94 miliona osiguranika mora da uzme nove isprave. Nove kartice uzelo tek 1,22 miliona građana. Za ugrožene besplatno.

Zahteve za kartice kojima do kraja godine treba da se zamene sve papirne zdravstvene knjižice do sada je uzelo samo 1,22 miliona osiguranika, od ukupno 6,94 miliona zdravstveno osiguranih građana Srbije. Rok za zamenu, prema saznanjima „Novosti“, neće biti ponovo pomeran, jer je zbog otpora uvođenju novih zdravstvenih isprava, koje je po zakonu trebalo da se završi do kraja 2015, već jednom produžen za godinu.

U saradnji sa Savetovalištem za nasilje u porodici, do sada su podneta i 63 zahteva za izradu zdravstvene kartice za žrtve nasilja i njihovu decu, jer su i za ovu kategoriju stanovništva obezbeđene kartice iz donacije Narodne banke.

Stare zdravstvene knjižice, čija je zamena počela sredinom prošle godine, zamenjuju se za kartice u svim filijalama RFZO.

U Republičkom fondu zadravstvenog osiguranja očekuju da će ipak najveći broj osiguranika, prvenstveno zaposlenih kojima stara markica u knjižici prestaje da važi zaključno sa junom, zameniti zdravstvene isprave prilikom overe za drugu polovinu godine.

Za fizička i pravna lica zamena zdravstvene isprave košta 400 dinara, ali su za socijalno ugrožene kategorije obezbeđene besplatne kartice kroz ugovor o donaciji s Narodnom bankom.

– Socijalo ugroženi su dosad podneli 143.601 zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, dok je od 15. oktobra prošle godine podneto 40.000 zahteva za novorođenčad kojoj se prva zdravstvena isprava obezbeđuje takođe bez nadoknade – rečeno je juče za „Novosti“ u RFZO.

Kroz projekat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu „Bebo, dobro došla na svet“, koji je u primeni od aprila, sve procedure u vezi s prijavom rođenja deteta roditelji sada mogu da obave u porodilištu, uključujući i prijavu na obavezno zdravstveno osiguranje i dobijanje zdravstvene kartice. Zdravstvene kartice su, kao i za svu novorođenčad, besplatne i dostavljaju se na kućnu adresu, odnosno mogu se podići u matičnoj filijali ukoliko se roditelji za to opredele. Od početka projekta podneto je 106 zahteva za dostavu kartica na kućnu adresu.

 

Izvor: sajt Novosti