Око 100.000 некадашњих радника друштвених предузећа, још увек чека да им Србија, по одлуци Европског суда за људска права у Стразбуру, исплати заостале плате.

Дуг државе тим радницима је око 300 милиона евра. Они, како је за „Дневник” објаснио председник Удружења „Транзиција” Апатин Момчило Вукосав, не траже од државе да их исплати одмах, већ да се утврди програм и план када ће Србија спровести одлуку Европског суда за људска права.

„Група радника из Србије тужила је државу Србију Европском суду за људска права у Стразбуру због зарада неисплаћених 2011. године и суд је донео пресуду у њихову корист“, каже Момчило Вукосав. – Потом је ту пресуду Европски суд за људска права проследио Србији, односно Влади Србије, којој је у том тренутку председавао Мирко Цветковић. Та влада донела је уредбу, која је објављена 22. марта 2012. године у „Службеном гласнику Србије” број 23, а по којој је наложено да радници прикупе документацију и доставе је Агенцији за приватизацију, а она да је проследи тадашњем министарству регионалног развоја и привреде, чији је министар био Млађан Динкић, уз обавезу да до 31. марта 2012. године то анализирају и предложе Влади Србије начин регулисања обавеза према 100.000 радника.

Међутим, у пролеће 2012. године у Србији су били избори па је формирана нова Влада, на чијем челу је био Ивица Дачић. Он је, истиче саговорник листа, донео измену уредбе Цветковићеве владе, да се рок за прикупљање документације свих радника који имају потраживање продужи до 31. децембра 2012. Та измена објављена је у „Службеном гласнику Србије” број 87 од 7. септембра 2012. године.

– Тај рок је одавно истекао, али се нити одлуке нити њених измена и обавезе исплате заосталих плата по одлуци Европског суда за људска права нико није ни сетио. Радници су, као и први пут, комплетну документацију доставили Агенцији за приватизацију, она министарствима и тако укруг. Нови премијер, овога пута Александар Вучић, затекао је такво стање након доласка на чело Владе Србије. Он је јуна прошле године, на основу претходне две одлуке, односно уредбе, формирао радну групу која треба да припреми и предложи Влади Србије начин решавања дуга тим радницима. Дакле, од 2012. до данас још није решен начин исплате заосталих зарада за 100.000 радника, иако су се смењивале владе, доносиле уредбе и формирале радне групе. Радници и даље чекају свој новац и нису спремни да од њега одустану – каже Вукосав.

– Нова Влада Србије не сме нас заборавити јер нећемо одустатити од својих потраживања. Не тражимо да одмах добијемо сав новац, али хоћемо да нас држава узме у план и да нам каже да ћемо добити новац следеће или неке друге године. Дугове из прошлости држава Србија мора платити, као што је то учинила за стару девизну штедњу или штедише Дафине и Језде. Нека се влада Србије обавеже на то да нам се дуг исплати наредне или 2018. или неке друге године, када то буде економски могла, али је важно да смо у плану и да се утврди начин и динамика исплате дуга радницима којима су друштвене фирме у којима су радили остале дужне плате. Уколико нас и сада Влада Србије заборави, не преостаје нам ништа друго него да свих 100.000 радника дође у Београд и да покуша на улици да тражи своја судом потврђена права у погледу наплате заосталих плата.

 

Извор: Дневник, Б92