Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, posebno u finansijskom sektoru nakon što je Italija pokrenula proces spašavanje dve regionalne banke, a u fokusu ulagača je i švajcarski Nestle.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što je u petak oslabio 0,2 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 12.806 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.310 bodova.

Najviše su jutros, 1,2 odsto, porasle cene akcija u bankarskom sektoru jer je Italija u nedelju pokrenula proces spašavanja dve regionalne banke, koji bi državu mogao koštati i do 17 milijardi evra.

Pritom će zdrave delove tih banaka preuzeti Intesa Sanpaolo, čija je akcija jutros poskupela 3,6 odsto.

Snažno je, više od 4 odsto, skočila i cena akcija Nestlea, nakon što je aktivistički ulagač Daniel Loeb objavio da drži 1 odsto udela u toj švajcarskoj prehrambenoj kompaniji i da traži od nje da poveća svoje marže, otkupljuje akcije na tržištu i proda poslovanja koja joj nisu osnovna.

Na dobitku je jutros i energetski sektor, što se zahvaljuje oporavku cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale gotovo 4 odsto.

Nakon što je prošle nedelje zaronile na najniži nivo u 10 meseci, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 1,1 odsto, na 43,47 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 1,1 odsto, na 46,02 dolara, odmakavši se od najnižih nivoa u sedam meseci.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 odsto, na 20.153 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina