Dinar je u odnosu na evro juče bio najjači od početka godine, a glavni uzroci rasta su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Zvanični srednji kurs trenutno iznosi 121,94 dinara za jedan evro. Kako navode u NBS, dinar je u junu ojačao 0,5 odsto, dok je od početka godine domaća valuta jača 1,1 odsto. Iako Tabakovićeva ističe da je kretanje kursa nemoguće predvideti, ona navodi da se ne očekuju značajnije turbulencije.

“Dobra informisanost NBS o uticaju relevantnih faktora omogućava efikasno održavanje stabilnosti na deviznom tržištu. Mi ni u narednom periodu ne očekujemo značajnije turbulencije na deviznom tržištu”, naglašava Tabakovićeva.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih je poslednjih mesec dana došlo do jačanja domaće valute, guvernerka nabraja više njih.

“Pre svega, došlo je do uravnotežene ponude i tražnje za devizama, i to kao posledica usklađenosti platnog bilansa, kao i popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja, odnosno rasta izvoza. Došlo je i do većeg poverenja stranih investitora u budućnost domaće ekonomije. To se odrazilo kroz njihovo pojačano ulaganje u dugoročne dinarske hartije od vrednosti. Dodatno, stabilnosti na deviznom tržištu doprineli su i povećanje aktive banaka vezane za evro, što znači rast kreditiranja, ali i kupovina deviza kao uobičajene sezonske pojave”, objašnjava guvernerka.

 

Takođe, guvernerka podseća da je na početku godine bilo pritisaka na dinar koji su bili rezultat pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju i sezonski povećane tražnje domaćih preduzeća za devizama. U prevodu, zbog većeg uvoza energenata koje je karakteristično za taj period godine, kompanije koje uvoze ovu robu kupovale su evro i tako mu podigle cenu. Tako je domaća valuta bila najslabija početkom februara, kada je evro vredeo 124,02 dinara.

“NBS je u cilju sprečavanja prekomernih oscilacija deviznog kursa od početka godine intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom 280 miliona evra. NBS će, kao i do sada, pratiti uticaj svih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reagovati kako bi održala stabilnost i omogućila normalno funkcionisanje deviznog tržišta”, ističe Tabakovićeva.

Bankari ne očekuju veće promene

U Societe generale banci naglašavaju da je domaća valuta ojačala zbog pozitivnih makroekonomskih faktora.

“Dinar jača podržan i očekivanjima da će, uprkos početno slabijem rastu bruto proizvoda u prvom kvartalu ove godine, finalni rast privrede biti na nivou najmanje tri odsto. Očekujemo stabilan trend dinara do kraja godine u rasponu u kome se kreće sada i u kome se kretao i cele prošle godine”, navodi Dragoslav Veličković iz Societe generale  banke.

Izvor: gdeinvestirati.com