Динар је у односу на евро јуче био најјачи од почетка године, а главни узроци раста су веће поверење страних инвеститора и појачана куповина динарских хартија од вредности, рекла је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Званични средњи курс тренутно износи 121,94 динара за један евро. Како наводе у НБС, динар је у јуну ојачао 0,5 одсто, док је од почетка године домаћа валута јача 1,1 одсто. Иако Табаковићева истиче да је кретање курса немогуће предвидети, она наводи да се не очекују значајније турбуленције.

“Добра информисаност НБС о утицају релевантних фактора омогућава ефикасно одржавање стабилности на девизном тржишту. Ми ни у наредном периоду не очекујемо значајније турбуленције на девизном тржишту”, наглашава Табаковићева.

Када су у питању разлози због којих је последњих месец дана дошло до јачања домаће валуте, гувернерка набраја више њих.

“Пре свега, дошло је до уравнотежене понуде и тражње за девизама, и то као последица усклађености платног биланса, као и поправљања спољнотрговинских показатеља, односно раста извоза. Дошло је и до већег поверења страних инвеститора у будућност домаће економије. То се одразило кроз њихово појачано улагање у дугорочне динарске хартије од вредности. Додатно, стабилности на девизном тржишту допринели су и повећање активе банака везане за евро, што значи раст кредитирања, али и куповина девиза као уобичајене сезонске појаве”, објашњава гувернерка.

 

Такође, гувернерка подсећа да је на почетку године било притисака на динар који су били резултат појачане неизвесности у међународном окружењу и сезонски повећане тражње домаћих предузећа за девизама. У преводу, због већег увоза енергената које је карактеристично за тај период године, компаније које увозе ову робу куповале су евро и тако му подигле цену. Тако је домаћа валута била најслабија почетком фебруара, када је евро вредео 124,02 динара.

“НБС је у циљу спречавања прекомерних осцилација девизног курса од почетка године интервенисала продајом 345 милиона евра и куповином 280 милиона евра. НБС ће, као и до сада, пратити утицај свих фактора на девизном тржишту и по потреби реаговати како би одржала стабилност и омогућила нормално функционисање девизног тржишта”, истиче Табаковићева.

Банкари не очекују веће промене

У Societe generale банци наглашавају да је домаћа валута ојачала због позитивних макроекономских фактора.

“Динар јача подржан и очекивањима да ће, упркос почетно слабијем расту бруто производа у првом кварталу ове године, финални раст привреде бити на нивоу најмање три одсто. Очекујемо стабилан тренд динара до краја године у распону у коме се креће сада и у коме се кретао и целе прошле године”, наводи Драгослав Величковић из Societe generale  банке.

Извор: gdeinvestirati.com