У званичној евиденцији притужби на рад судија, тужилаца и органа државне управе коју је установила Адвокатска комора Београда засада се налази десетак примедаба, открива, Југослав Тинтор, председник АКБ. Притужбе које Комори достављају браниоци чувају се у архиви трајно, а материјал ће служити уколико неко од оних на чији рад адвокати имају замерки једног дана пожели да уђе у адвокатуру.

– То, наравно, не значи да ако на нечији рад стигну једна или пет притужби, тај неко аутоматски неће бити примљен у адвокатуру, али ће се аргументоване примедбе, између осталог, узимати у разматрање када се буде ценила његова достојност – објашњава Тинтор.

Наравно, све примедбе на нпр. бахато понашање одређеног судије или тужиоца према адвокатима или грађанима, или пак на кршење закона, морају да буду поткрепљене доказима, записницима са рочишта, изјавама сведока…

– До сада се Адвокатска комора због таквог понашања некога ко умисли да је силан и моћан, обраћала вишим судским инстанцама, али чак и када би био покренут поступак, обично би остао без епилога – каже Тинтор.

Пре успостављања ове евиденције адвокати су улазак у браншу онемогућили, између осталог, бившој председници Врховног касационог суда и Високог савета судства Нати Месаровић и бившем тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу. Они су одбијени и у првом и у другом степену, и њихови случајеви се сада налазе пред Управним судом.

Јединствена база података није једина новина коју је увело руководство на челу са Тинтором, које ће ускоро напунити годину дана. Тим поводом 12. маја 2018. године се организује скупштина, на којој ће, између осталог, бити промењен и Статут Адвокатске коморе Београда („Сл. лист града Београда“, бр. 93/2016 и Сл. гласник РС“, бр. 30/2017 – одлука УС).

Предлогом измењеног Статута Адвокатске коморе Београда ће се, објашњава Тинтор, ограничити овлашћења председника АКБ, он ће изгубити могућност улагања вета, онемогућиће се да председник или Управни одбор опструишу сазивање скупштине или изборни поступак, прецизираће се институт изгласавања неповерења и успостављања механизма одговорности за рад, прописаће се обавеза организовања нових избора за органе Коморе у року од шест месеци од усвајања Статута!

На Скупштини ће бити представљени и извештај о раду и финансијски извештај, као и извештај који је сачинила ревизорска кућа после смене претходног руководства.

– За годину дана урадили смо више него што је урађено у претходној деценији – каже Тинтор. – Између осталог, исплатили смо дугове за 120 породиља адвоката за последње две и по године, укупно око 60.000 евра (по 500 евра свакој адвокатици). Основали смо фонд солидарности за колеге које се разболе, за труднице у последња три месеца трудноће и оне који имају озбиљне егзистенцијалне проблеме.

АКБ је основала и адвокатске тимове за различите области, од кривичног права до питања службених одбрана или бесплатне правне помоћи, и тако укључила далеко већи број бранилаца у рад Коморе. Основана је и секција младих адвоката, који подносе најразличитије иницијативе.

Извор: сајт Новости