Biće dozvoljeno kretanje trotoarom, za razliku od Nemačke i Austrije. – U Francuskoj od septembra uvodi se vožnja kolovozom.

Pravila vožnje električnih trotineta u Srbiji biće uređena novim zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji uveliko priprema radna grupa MUP-a. Ovaj zakon, kako saznajemo, mogao bi da stupi na snagu u prvoj polovini sledeće godine.

Dok novi zakon ne stupi na snagu, Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na građane u Srbiji da ne voze trotinete kolovozom i da maksimalno koriste biciklističke staze, vodeći računa o biciklistima. Na trotoarima ne treba da idu brže od brzog hoda, odnosno šest kilometara na čas.

– Vozači trotineta treba da vode računa o pešacima, a u vreme smanjene vidljivost da nose retroreflektujuće prsluke. Preporučujemo da ne prevoze decu, koja obično stoje na trotinetu ispred njih, ili da deci stavljaju kacige – kaže Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Trotineti su u celoj Evropi prepoznati kao novo prevozno sredstvo u saobraćaju, koje delimično smanjuje gužve i zagađenje vazduha u gradovima. Osim što se svuda stiže brže nego pešice, štedi se i parking prostor. Lako se sklapaju i mogu se držati i na radnom mestu, u kancelariji, učionici, čekaonici.

U Srbiji su električni trotineti postali popularni tokom poslednja tri meseca, a pristižu i sve bolji i moderniji modeli, sa većim točkovima i snažnijim motorom, pa će možda morati da se uključe u saobraćaj i da se registruju.

– Evropsko udruženje saobraćajnih policija TISPOL dostavilo je našoj policiji podatke o zakonskoj regulativi iz desetak zemalja za električne bicikle i trotinete. Mi smo možda najbliži slovenačkom modelu, gde bi bilo dozvoljeno da idu trotoarom i biciklističkim stazama – kaže za „Politiku” Jasmina Milošević.

Francuska upravo menja zakon, jer se sada u ovoj zemlji svi električni dvotočkaši smatraju pešacima. Međutim, od septembra ove godine, kada će u Francuskoj stupiti na snagu izmene zakona o saobraćaju, svim trotinetima biće zabranjeno kretanje trotoarom i moraće da se kreću ili biciklističkim stazama ili kolovozom. Dozvoljena brzina na biciklističkoj stazi biće 25, a na kolovozu 45 kilometara na sat.

Ako treba da pređu preko trotoara, da bi ušli u neki objekat, vozači trotineta moraće da siđu sa vozila i da ga guraju. Biće zabranjena vožnja u zatvorenom prostoru, vožnja više osoba, kao i korišćenje slušalica za vreme vožnje.

Za decu mlađu od osam godina neće biti dozvoljeno upravljanje trotinetom, a deca do 12 godina moraće da nose zaštitnu kacigu. Kazne za nepoštovanje pravila francuskog zakona kreću se od 35 do 1.500 evra.

Prema podacima koje je Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije dobila od kolega iz država članica TISPOL-a, u Holandiji su za električne trotinete propisane registarske tablice, a uslovi za vožnju su uzrast od najmanje 16 godina, vozačka dozvola i obavezna kaciga za trotinete koji razvijaju brzinu veću od 25 kilometara na sat.

To je, međutim, maksimalna brzina koja će u Belgiji biti propisana novim zakonom o saobraćaju, a sada je ograničenje 18 kilometara. Svi električni trotineti, električna kolica na točkove ili električni skuteri za osobe sa invaliditetom po pravilu se voze biciklističkim stazama, a smeju da idu i trotoarom, ali je tada maksimalna dozvoljena brzina šest kilometara na sat.

Tamo gde ne postoje biciklističke staze, mogu da se voze desnom stranom puta bliže trotoaru sa maksimalnih 18, ali sa novim zakonom uskoro 25 kilometara. Za prekoračenje brzine plaća se kazna od 58 evra, a samo u slučaju vožnje niz nagib prekoračenje nije prekršaj. Kacige nisu obavezne za trotinete, ali jesu za električne bicikle.

Slovenija je specifična po tome što zabranjuje vožnju trotineta kolovozom, ali ograničava brzinu na trotoaru na – brzinu hoda. Kazna je 40 evra ako se to ograničenje prekrši.

Španija tek treba da donese zakonske propise za trotinete, a za sada važe pravila kao za bicikle. Austrija zabranjuje korišćenje mobilnih telefona bez hends-fri uređaja tokom vožnje električnih vozila. Trotineti se voze samo biciklističkim stazama, a zanimljivo je da je dozvoljena količina alkohola u krvi za trotinetiste – 0,08 promila.

Nemačka je upravo donela propise koji se odnose na mala električna vozila, ali još nisu stupili na snagu. Predviđena je maksimalna brzina od 20 kilometara na sat, a dozvoljena je vožnja biciklističkom stazom, a ukoliko je nema – putem. Korišćenje trotoara nije dozvoljeno. Obavezna je oprema za trotinete kao za bicikle: upravljač, dve nezavisne kočnice, zvono, prednje i zadnje svetlo, katadiopteri.

U Parizu trotoar pripada samo pešacima

Broj trotineta u francuskoj prestonici trenutno je 20.000 i zato od septembra stupa na snagu novi zakon koji propisuje kazne za sve moguće prekršaje koje mogu napraviti njegovi vozači. Biće im strogo zabranjeno da voze na trotoaru. Gradonačelnica Pariza An Idalgo saopštila je da je pločnik namenjen samo pešacima. Grad svetlosti je nedavno imao prvi smrtni slučaj, kada je mladića na trotinetu udario kamion.

Prva žrtva u Londonu

Veruje se da je Emili Hartridž (35), poznata britanska voditeljka i jutjuberka, prva osoba koja je poginula vozeći trotinet. Nesreća se dogodila 12. jula ove godine u južnom delu Londona, u jutarnjim satima, kada je kamion udario električni trotinet kojim se Emili vozila u prometnoj ulici. Kraljevsko društvo za sprečavanje nesreća saopštilo je da je to prva smrt na električnom trotinetu u Britaniji, a nekoliko dana kasnije londonska policija je objavila da se i jedan tinejdžer nalazi u kritičnom stanju nakon nesreće sa trotinetom. Cena ovog prevoznog sredstva u Britaniji kreće se od 115 do 1.200 funti.

Izvor: sajt Politika
Naslov: Redakcija