Удружење за заштиту потрошача Ефектива саопштило је се противи увођењу додатног техничког прегледа (ТП) за возила старија од 15 година.

Како наводе у саопштењу, сматрају да тај потез неће допринети повећању безбедности на путевима, као и унифицирању цене обављања ТП, јер она мора бити тржишно одређена на бази квалитета услуге која се пружа.

“Ова одлука је и супротна Уставу РС који забрањује дискриминацију по било ком основу, чак и економском, што овде јесте случај јер се дискриминишу возачи слабијег имовинског стања. Такође, Чланом 82. Устава као економско уређење земље предвиђена је отворена и слободна тржишна привреда, као и самосталност привредних субјеката, а одређивањем цене обављања ТП се спречава конкуренција међу пружаоцима ове услуге, па самим тим се губи и квалитет пружене услуге”, наводи Ефектива.

На другој страни, како објашњавају, осим самих техничких прегледа који би приходовали додатна средства, ова одлука погодује и продавцима аутомобила, нових и половних, јер ће добар део власника возила старијих од 15 год, због великог намета који се уводи, бити принуђен да прода старо и купи новије возило. Корист би у том случају могле имати и банке и лизинг куће, које се баве финансирањем куповине возила на рате, где би корисници били додатно оптерећени банкарским каматама.

“Власници возила старјих од 15 год су дискриминисани на основу једног критеријума који не мора нужно да значи да је возило у лошем стању. Претпоставка је да власник оваквог возила исто поседује због лошијег материјалног стања, те да је тада експлоатација возила мања. С друге стране, имамо возила која годишње пређу по 50.000 км а стара су по неколико година (такси возачи)”, наводи Ефектива.

Такође, како оцењује Ефектива, потпуно је нелогично да власник возила старијег од 15 година, а које је кубикаже веће од 2.000 ццм, ради два ТП годишње због старости аутомобила и у исто време плаћа порез на луксуз, јер сигурно је да возило старије од 15 год не може спадати у категорију луксуза.

Поставља се питање, шта ће то квалитетније добити возачи у Србији повећањем цене ТП, када ће се исти обављати у потпуно истим условима као и до сада, уз исте кадровске и техничке капацитете, а који подразумевају проверу броја шасије, јачину кочионе силе и правац светлосног снопа фарова? Таква врста прегледа, уз увођење додатних критеријума који су више естетске природе (рђа на лимарији), не гарантује безбедност ни у периоду краћем од годину или предвиђених пола године, оцењују у том удружењу.

“Ако се већ уводи овај намет, онда сразмерно повећању цене прегледа треба регулисати и квалитет истог, а у складу са тим, и технички прегледи би морали да носе део одговорности за квалитет посла који обаве. Та одговорност би тренутно, по тумачењу Закона о заштити потрошача, морала да траје 2 године, колики је законски рок за саобразност пружене услуге, овде обављеног прегледа возила”.

“Стиче се утисак да се козметичким изменама прописана на терет возача у Србији преваљују жеље разних лобија па и саме Агенције за безбедност саобраћаја, а чија улога у безбедности је занемарљива, што добро знају власници возила који раде разне атесте и реатесте (рецимо за плинску инсталацију), а који кроз тај поступак плаћају неколико непотребних такси, за које не добијају готово никакву адекватну услугу”, наводи Ефектива.

Из Ефективе наводе да ће тражити оцену уставности ове одлуке.

 

Извор: сајт Б92