Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije donelo je Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti u cilju zaštite bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i drugih lica koja se zateknu u radnoj okolini.

Ovaj plan donet je u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je stupio na snagu 11. jula 2020. godine.

Uzimajući u obzir mogućnost širenja zarazne bolesti, prilikom organizovanja procesa rada potrebno je planirati sprovođenje preventivnih mera i odrediti zaduženja za kontrolu sprovođenja, što će obezbediti poboljšanje stanja i viši nivo bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i svih drugih lica.

Pojava novih rizika izazvanih koronavirusom jedan je od izazova da brigu o zdravlju zaposlenih podignemo na najveći mogući novo. Takođe, neophodno je omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisanje zaposlenih o svim obavezama, a istovremeno redovno pratiti efikasnost primene mera i postupati u skladu sa instrukcijama i preporukama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i epidemiologa.

Odgovornim ponašanjem Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svojim primerom daje na značaju primeni mera prevencije, kao što su obavezno nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku, držanje fizičke distance od minimum dva metra i izbegavanje okupljanja većeg broja lica u zatvorenom prostoru.

Ministarstvo će i dalje biti posvećeno obezbeđivanju najboljeg radnog okruženja za zaposlene i nastaviće da pruža podršku i informacije svim poslodavcima i zaposlenima u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti možete preuzeti ovde.

Plan  primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja možete preuzeti ovde.

Izvor: sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Naslov: Redakcija