Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић изјавио је да очекује да до краја месеца буде изгласан Закон о запосленима у јавним службама.

Нови закон би требало да уведе ред у јавну управу и омогући логичније и праведније плаћање запослених. Нацрт закона је прошао јавну расправу и требао би да се пред посланицима нађе до краја септембра.
„Очекујем да закон буде изгласан до краја месеца. Тема овог закона нису повишице или смањења плата, али треба да спречи ситуације у којима неки сектор крене у штрајк и добије повишицу а други остану ускраћени“, рекао је Ружић за Радио-телевизију Србије. 

Ружић је казао да су у изради нацрта закона учествовали и синдикати са својим критикама и предлозима. 

Говорећи о могућем укидању одлуке о забрани запошљавања у јавном сектору, он је казао да о томе одлучује Влада, али да читава реформа увођењем реда убрзава тај процес. 

Упитан о задужености појединих локалних самоуправа на шта је упозорио Фискални савет у последњем извештају, Ружић је казао да рад самоуправа не сме да буде угрожен и да подаци јесу алармантни, али да Влада има капацитет да то реши. 

„Наравно да оне не могу саме, држава је ту да интервенише, али питање је на који начин. Проблеми ће бити решени, али то захтева време. Оно што је сигурно јесте да грађани неће бити угрожени због дуговања општина. Ствари од виталног значаја, као што је грејање и слично, морају да функционишу“, рекао је ресорни министар. 

Фискални савет је у последњем извештају упозорио да је један број локалних самоуправа на ивици банкрота и да су најзадуженији Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац. Дугови локалних самоуправа достижу више од милијарду евра.

Извор: Б92