Umesto da se sa godinama smanjuje, problem zaduženih u švajcarskim francima sve više raste, kao i dug koji moraju da otplaćuju bankama. 

Banke u Srbiji ne naplaćuju naknade za prevremenu otplatu kredita, izuzev kada se radi o stambenim kreditima. Prema važećem zakonu, kod stambenih kredita ova naknada može biti najviše jedan odsto od iznosa prevemeno otplaćenog kredita.

Posle prve sudske presude u korist zaduženih, udruženje „Efektiva“ kreće u novu akciju rešavanja problema, istog dana kada će biti održana licitacija stana jednog od njegovih članova.

Boško Cerović je 2008. godine uzeo privredni kredit od 150.000 evra indeksiran u švajcarskim francima, otplatio je 135.000, a sutra će možda ostati bez porodičnog stana u centru Beograda.

Cerović nije izbegavao svoje obaveze, tražio je sastanke, nudio rešenja, ali bezuspešno. I dalje duguje više nego što je uzeo a banka je upravo aktivirala hipoteku.

“U ovom trenutku banka me duži za neverovatnih 446.000 franaka. Kako su došli do te računice gotovo je neobjašnjivo. Jedan od razloga da cifra dođe do te visine je zaračunavanje nezakonite zatezne kamate koja se u ovoj banci zaračunava 3 puta više nego što to zakon propisuje. Nažalost banka sa svojim rigidnim stavom da nema dogovora je dovela do toga da se sutra održava licitacija za prodaju mog stana. A ja sam se ponašao upravo onako kako je bilo savetovano”, priča Boško.

Situacija u kojoj se našao jedan od najaktivnijih članova udruženja Efektiva nije retka. Uporno odbijanje banke da svom klijentu ponudi rešenje budi sumnju da postoji viši interes od proste naplate potražoivanja, smatra predsednik udruženja Dejan Gavrilović.

“Mi reagujemo bukvalno svakog dana, svakog dana mi puštamo nove tužbe, bukvalno smo zatrpali sudove tužbama i za kamate i za kursne razlike, i za valutnu klauzulu u švajcarskim francima, nezakonitu zateznu kamatu, ali to je sve posao Narodne banke Srbije, dakle NBS je izdala dozvolu tim bankama i ona SYNCim je kontrolni organ. Ona je morala da ih kazni, da ih sankcioniše, da im ne dozvoli da to rade”, izjavio je predsednik udruženja “Efektiva” Dejan Gavrilović.

Narodna banka je 2012. ukinula kredite u švajcarskim francima. Tri godine kasnije uvela je 4 modela kao pomoć korisnicima kredita uz obrazloženje da su u nepovoljnom položaju. Efektiva od NBS i Ministarstva pravde traži hitno obustavljanje svih postupaka u kojima su aktivirane hipoteke, dok se konačno ne utvdri da li su ti krediti zakoniti ili nisu.

Izvor: sajt blic.rs