Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је, након што су у више медија објављене информације да ће Пореска управа (ПУ) у поступку утврђивања пореза на издавање станова, обрађивати и личне податке грађана који су прибављени у попису становништва, а којим располаже Републички завод за статистику (РЗС), покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у обе ове институције.

Полазећи од става да би таква обрада података од личности била у супротности са Законом о заштити података о личности, па и са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова, Повереник је од обе институције затражио писмено изјашњење.

Данас је повереник обавио разговор са директорком Пореске управе Републике Србије Драганом Марковић која му је пружила уверавања да та Управа није тражила било какве личне податке грађана од РЗС, као и да обрада тих података није била намеравана, односно планирана. Директорка ПУ је категорично потврдила да ће све евентуалне активности ПУ да се одвијају у складу са законима, односно у оквиру овлашћења коју Управа има на основу Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Повереник је обавио и телефонски разговор са Миладином Ковачевићем, директором Републичког завода за статистику који је обавестио повереника да никакви лични подаци нису стављени на располагање ПУ, као и да се однос РЗС према подацима добијеним пописом становништва у потпуности заснива на Закону о попису становништва, домаћинстава и станова, који изричито предвиђа да се ти подаци могу користити само у статистичке сврхе. Директор РЗС информисао је повереника да је Завод поводом вести објављеним у медијима већ упутио деманти, али да исти медији нису објавили.

Директори обе институције изјавили су да ће поступајући по захтеву Повереника без одлагања доставити и писмено изјашњење.

Извор: сајт Повереника