Grupacija posrednika u prometu nekretnina PKS razgovara o izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti kako bi njihov rad bio efikasniji a klijenti sigurniji, rekao je Vladimir Obradović.

On je kao član odbora te grupacije je izneo podatak da u Srbiji radi tri hiljade agenata za prodaju nekretnina s licencom, a od toga samo 1.800 radi u okviru agencija za nekretnine, kao i da je trenutno registrovanih oko hiljadu agencija za posredovanje na rastućem tržištu nekretnina Srbije.

Po važećim propisima, postoji obaveza da agenti budu stalno zaposleni u agencijama umesto da rade po procentu, pa će ova grupacija pri PKS tražiti da se to promeni.

„To su sve profesionalci u pružanju svojih usluga i apelovao bih da ljudi kada se odlučuju da kupe ili prodaju nekretninu mogu da se obrate i samoj grupaciji posrednika pri PKS“, rekao je Obradović i pozvao građane da u registru Ministarstva trgovine provere koji agenti i agencije imaju registraciju.

Grupacija posrednika u prodaji nepokretnosti PKS, koja okuplja 155 agencija kod kojih radi 40 odsto ukupno registrovanih agenata, prati primenu i uočava nedostatke Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kaže Obradović i objašnjava da učestvuju u pripremama izmena i dopuna zakona kako bi u praksi bio što primenljiviji.

On kaže da je Republički geodetski zavod (RGZ) dosta uradio oko digalizacije katastra, ali da bi proces trebalo ubrzati.

„Ima tu dosta manjkavosti i mi komuniciramo s RGZ kako bi im ukazali na to koje su mane u samom procesu i kako bismo zajedno radili na rešenjima koje će ga ubrzati i učiniti još sigurnijim za klijente“, kaže Obradović.

Obradović smatra da je slobodno tržište u ovom sektoru izraženo i dodaje da je postojanje „velikog broja agencije dobro jer povećava konkurentnost“.

Izvor: sajt B92
Naslov: Redakcija