Narodna banka Srbije priznala je pravo raspolaganja novčanim sredstvima Advokatske komore Beograd (AKB) rukovodstvu komore na čelu sa predsednikom Jugoslavom Tintorom koji je izabran na izborima AKB 13. maja, nasuprot rukovodstvu na čelu sa Vladimirom Gajićem, saopšteno je danas iz AKB.

Posle višemesečne blokade računa AKB zbog nesporazuma u beogradskoj komori, račun je juče deblokiran i odobreno je predsedniku AKB Jugoslavu Tintoru da raspolaže novčanim sredstvima.

Odluka je doneta na osnovu dopisa Narodne banke Srbije povodom zahteva za nadzor i zaštitu prava i interesa AK Beograda, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Pošta Srbije u proteklom periodu dostavlala poštu isključivo predsedniku Jugoslavu Tintoru kome je sada omogućeno i raspolaganje novčanim sredstvima na računu, te da se sada očekuje da će svi zaposleni ubuduće izvršavati naloge legalnog rukovodstva izabranog na skupštini 13.maja čime bi se u potpunosti normalizovalo funkcionisanje AKB i definitivno okončala „postizborna kriza“ koja traje već puna tri meseca.

U saopštenju se ističe da su AKB i Advokatska komora Srbije u cilju normalizacije odnosa, zaštite profesije i jedinstva advokature zaključile sporazum o uređenju međusobnih odnosa na osnovu kojeg su isplaćena sva dugovanja i obustavljeni svi sudski postupci između dve komore.

„Na ovaj način stavljena je tačka na višegodišnji konflikt u odnosima dve komore, koje će ubuduće funkcionisati usaglašeno u zaštiti interesa advokature kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći i očuvanju njenog ustavnog položaja“, napominje se u saopštenju.

Poslednjih nekoliko meseci obeležili su sukobi unutar AKB kada je u putanju izborni proces i upravljačka prava, pa su bila održane dve skupštine na kojima je birano rukovodstvo.

Na prvoj skupštini AKB 13. maja izabrano je rukovodstvo na čelu sa Tintorom, kome je legitimitet i legalnost potvrdila AKS, dok je 10. Juna na skupšini bilo izabrano rukovodstvo na čelu sa Gajićem.

Skupština AKS koju čine delegati iz svih regionalnih komora zakazana je za 16. septembar, i na njoj će se birati novi predsednik AKS.

Gajić: Pljačka računa AKB

Nakon što je Advokatska komora Beograda saopštila da je NBS priznala pravo raspolaganja novcem komore rukovodstvu na čelu s pedsednikom Jugoslavom Tintorom, oglasio se advokat Vladimir Gajić, koji je za predsenika AKB izabran 10. juna, tvrdeći da je Tintor juče neovlašćeno prebacio s računa beogradskih advokata 360.000 evra na račun Advokatske komore Srbije.

Reč je, kaže Gajić, o pljački računa beogradskih advokata od neovlašćenog lica, protiv čega će se, dodaje, AKB boriti svim pravnim sredstvima.

Gajić u dopisu dostavljenom Tanjugu tvdi da je Banka Poštanske štedionice 11. avgusta nezakonito izvršila naloge za plaćanje koje je dobila od advokata Jugoslava Tintora, a koji se, kako kaže, lažno predstavlja kao predsednik AKB.

Po njegovom je nalogu, dodaje Gajić, s računa komore Beograda na račun komore Srbije tako danas prebačeno 43 miliona dinara (oko 360.000 evra).

On podseća na stav Banke na osnovu kojeg je i blokaran račun AKB, a u kojem Banka navodi da neće bez odluke nadležnog suda izvršavati naloge o raspolaganju novcem, tvrdi da takve odluke nema i da je nejasno kako je Banka dozvolila realizaciju naloga i prenos novca.

Gajić navodi i da je pri tome novac prebačen na račun AKS koja, kako kaže, danas nema nijedan zakonski organ upravljanja, a „predsednik“ im je Dragolju Đorđević kome je pravosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu, podseća Gajić, zabranjena bilo kakva aktivnost iz nadležnosti predsednika Komore.

Izvor: sajt Blic-a