Народна банка Србије признала је право располагања новчаним средствима Адвокатске коморе Београд (АКБ) руководству коморе на челу са председником Југославом Тинтором који је изабран на изборима АКБ 13. маја, насупрот руководству на челу са Владимиром Гајићем, саопштено је данас из АКБ.

После вишемесечне блокаде рачуна АКБ због неспоразума у београдској комори, рачун је јуче деблокиран и одобрено је председнику АКБ Југославу Тинтору да располаже новчаним средствима.

Одлука је донета на основу дописа Народне банке Србије поводом захтева за надзор и заштиту права и интереса АК Београда, прецизира се у саопштењу.

Такође се додаје да је Пошта Србије у протеклом периоду доставлала пошту искључиво председнику Југославу Тинтору коме је сада омогућено и располагање новчаним средствима на рачуну, те да се сада очекује да ће сви запослени убудуће извршавати налоге легалног руководства изабраног на скупштини 13.маја чиме би се у потпуности нормализовало функционисање АКБ и дефинитивно окончала „постизборна криза“ која траје већ пуна три месеца.

У саопштењу се истиче да су АКБ и Адвокатска комора Србије у циљу нормализације односа, заштите професије и јединства адвокатуре закључиле споразум о уређењу међусобних односа на основу којег су исплаћена сва дуговања и обустављени сви судски поступци између две коморе.

„На овај начин стављена је тачка на вишегодишњи конфликт у односима две коморе, које ће убудуће функционисати усаглашено у заштити интереса адвокатуре као самосталне и независне службе пружања правне помоћи и очувању њеног уставног положаја“, напомиње се у саопштењу.

Последњих неколико месеци обележили су сукоби унутар АКБ када је у путању изборни процес и управљачка права, па су била одржане две скупштине на којима је бирано руководство.

На првој скупштини АКБ 13. маја изабрано је руководство на челу са Тинтором, коме је легитимитет и легалност потврдила АКС, док је 10. Јуна на скупшини било изабрано руководство на челу са Гајићем.

Скупштина АКС коју чине делегати из свих регионалних комора заказана је за 16. септембар, и на њој ће се бирати нови председник АКС.

Гајић: Пљачка рачуна АКБ

Након што је Адвокатска комора Београда саопштила да је НБС признала право располагања новцем коморе руководству на челу с педседником Југославом Тинтором, огласио се адвокат Владимир Гајић, који је за предсеника АКБ изабран 10. јуна, тврдећи да је Тинтор јуче неовлашћено пребацио с рачуна београдских адвоката 360.000 евра на рачун Адвокатске коморе Србије.

Реч је, каже Гајић, о пљачки рачуна београдских адвоката од неовлашћеног лица, против чега ће се, додаје, АКБ борити свим правним средствима.

Гајић у допису достављеном Тањугу твди да је Банка Поштанске штедионице 11. августа незаконито извршила налоге за плаћање које је добила од адвоката Југослава Тинтора, а који се, како каже, лажно представља као председник АКБ.

По његовом је налогу, додаје Гајић, с рачуна коморе Београда на рачун коморе Србије тако данас пребачено 43 милиона динара (око 360.000 евра).

Он подсећа на став Банке на основу којег је и блокаран рачун АКБ, а у којем Банка наводи да неће без одлуке надлежног суда извршавати налоге о располагању новцем, тврди да такве одлуке нема и да је нејасно како је Банка дозволила реализацију налога и пренос новца.

Гајић наводи и да је при томе новац пребачен на рачун АКС која, како каже, данас нема ниједан законски орган управљања, а „председник“ им је Драгољу Ђорђевић коме је правоснажном пресудом Вишег суда у Београду, подсећа Гајић, забрањена било каква активност из надлежности председника Коморе.

Извор: сајт Блиц-а